Κύμα ακροδεξιάς στην Ευρώπη- Γερμανία: Δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το AfD

 Κύμα ακροδεξιάς στην Ευρώπη- Γερμανία: Δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το AfD

Μια σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε στη Γερμανία. Το ακροδεξιό AfD αναδεικνύεται δημοσκοπικά σε δεύτερο κόμμα, με 19%, με πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες, 29%, αφήνοντας μία μονάδα πίσω, στην τρίτη θέση, τους Σοσιαλδημοκράτες, με 18%.

Η εξέλιξη δεν είναι η μόνη που δικαιολογεί τη μεγάλη ανησυχία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη: Η Μελόνι είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας, η ακροδεξιά είναι δεύτερο κόμμα και κυβερνητικός εταίρος στη Σουηδία, δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε η ακροδεξιά και στη Φινλανδία στις τελευταίες εκλογές, η Λεπέν είναι σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία διπλασιάζει τα ποσοστά του κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια μέσα σε μια 4ετία, στην Ουγγαρία έχει επιβληθεί μια «εκλογική απολυταρχία» και η δημοκρατία ασφυκτικά στην Πολωνία.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το ΚREPORT:

Συνηθίζεται να λέγεται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάτι παραπάνω από την φωτογραφία της στιγμής μια τοποθέτηση που συνήθως είναι έμμεση αμφισβήτηση της εγκυρότητας τους.

Όμως η δημοσκοπική άνοδος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην δεύτερη θέση με 19,5% δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το κόμμα που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια ως Ευρωσκεπτικιστικό μόρφωμα για να μεταλλαχτεί δύο χρόνια αργότερα ως μια κλασική ρατσιστική Ακροδεξιά έχει πολλές φορές καταδείξει την πολυσυλλεκτική του ικανότητα.

Με την Μελόνι Πρωθυπουργό της Ιταλίας, την Σκανδιναβική Ακροδεξιά κυβερνητικό εταίρο, την Λεπέν πρώτη στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό Vox στην Ισπανία να διπλασιάζει τα ποσοστά του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια, ήταν ζήτημα χρόνου πότε η Εναλλακτική θα εκτοξευόταν σήμερα δημοσκοπικά και πολύ πιθανόν αύριο εκλογικά.

Αν η AfD διατηρηθεί σε ποσοστά γύρω στο 20% τότε η μόνη δυνατή κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι ένας Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών, εκτός εάν η Χριστιανοδημοκρατία και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας αποφασίσουν να συνεργασθούν με την Εναλλακτική.

Η Εναλλακτική ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2013 από ανησυχούντες πανεπιστημιακούς για μια ενδεχόμενη εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία της Γερμανίας.

Η ρητορική της Εναλλακτικής ήταν στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής κανονικότητας που είχε προσδιορίσει στην Γερμανία η εθνική περιχαράκωση του Βερολίνου, που οριοθέτησε αυστηρά την στήριξη και αλληλεγγύη προς τις χώρες του Νότου, τους αδύναμους δηλαδή κρίκους της Ευρωζώνης.

Οι ανησυχούντες καθηγητές που πρόσφευγαν ασταμάτητα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να υπερασπίσουν την κυριαρχία της χώρας περιθωριοποιήθηκαν μετά το 2015 όταν το κόμμα απέκτησε την παραδοσιακή ακροδεξιά ταυτότητα που θέλει αδιαπέραστα σύνορα από πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια η πολιτική του Βερολίνου στην Ευρωζώνη δυναμώνει την Ακροδεξιά στις χώρες μέλη της Ε.Ε

Για πόσο καιρό η Χριστιανοδημοκρατία θα αντιστέκεται στον πειρασμό της συνεργασίας με την Εναλλακτική;

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα