Στουρνάρας: Ετοίμασε και θα στείλει στον επόμενο υπουργό οικονομικών νόμο για τα κόκκινα δάνεια

 Στουρνάρας: Ετοίμασε και θα στείλει στον επόμενο υπουργό οικονομικών νόμο για τα κόκκινα δάνεια

Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς, όπως είπε, παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», αποκάλυψε ότι διαθέτει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι το πρόβλημα στη φορολογία δεν είναι να αλλάξουμε τους συντελεστές, αλλά να πατάξουμε την τεράστια φοροδιαφυγή.«Δεν αντέχει η Ελλάδα να χάσει έσοδα φορολογικά. Αλλιώς θα πέσουμε πάλι σε τοίχο» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι βάσει αυτών «κάνει δαπάνες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή δαπάνες Παιδείας, δαπάνες Υγείας, αμυντικές δαπάνες».

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα έφτασε στην έξοδο από το ευρώ δύο φορές: Το 2012 όταν κάποιοι εκτός της χώρας ήθελαν να συμβεί το Grexit και το 2015 με την ατελέσφορη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου.

Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα «Ηρακλής» που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».

Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, τόνισε για ακόμα μία φορά ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Σχετικά Άρθρα