NATO: Η Φινλανδία ολοκλήρωσε την ένταξη στη στρατιωτική πτέρυγα

 NATO: Η Φινλανδία ολοκλήρωσε την ένταξη στη στρατιωτική πτέρυγα

Ενώ η Φινλανδία ολοκλήρωσε την επίσημη διαδικασία ένταξης της στην στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Σουηδία που δεν έχει ενταχθεί ακόμα στη συμμαχία αποφάσισε να εκδώσει έναν κρατούμενο στην Τουρκία. Ο Φινλανδός Πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας ένταξης της χώρας του στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναφέροντας στην ομιλία του ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την επίσημη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι «η διαδικασία προχώρησε πολύ γρήγορα. Η στενή μας συνεργασία και η στρατιωτική διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια κατέστησαν δυνατή αυτή την ταχύτητα».

Ο Νιιννίστο τόνισε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της Φινλανδίας στη δομή του ΝΑΤΟ θα πάρει χρόνο ενώ πρόσθεσε ότι «ως συμμαχική Φινλανδία, συνεχίζουμε τη διαδικασία ως μέλος της συμμαχίας με τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Με τη Φινλανδία, το ΝΑΤΟ απέκτησε έναν σύμμαχο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του».

Επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς, ο Νιινίστο δήλωσε ότι «έχω πει πολλές φορές, αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς την ένταξη της Σουηδίας. Για τη Φινλανδία, η ένταξη της Σουηδίας έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο».

Από την πλευρά της η Σουηδία, η οποία δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας, αποφάσισε την Δευτέρα να εκδώσει τον πρώτο κρατούμενο στην Τουρκία μετά την αίτηση της για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Τουρκία που έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για «τρομοκράτες», ιδίως για μέλη του PKK, άλλαξε τον αντιτρομοκρατικό της νόμο από την 1 Ιουνίου 2023, μετά την συμφωνία που υπέγραψε μαζί με την Φινλανδία και την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαζε η Άγκυρα.

Ένα από τα προαπαιτούμενα για την Σουηδία, ήταν να εκδώσει στην Τουρκία, στελέχη του ΡΚΚ τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από την Τουρκία.

Έτσι την Δευτέρα, η Σουηδία ενέκρινε την έκδοση στην Τουρκία ενός υπόπτου που έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και υποστήριξη του PKK, την πρώτη έκδοση της Σουηδίας από τότε που η Άγκυρα την εμπόδισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ασράφ Αχμέντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η κυβέρνηση «αποδέχθηκε την έκδοση ενός 35χρονου Τούρκου πολίτη από τη Σουηδία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον περασμένο μήνα τον δρόμο για την έκδοση του υπόπτου στην Τουρκία προκειμένου να εκτίσει ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.

Αξιωματούχοι του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα