Λάδι, απορρυπαντικά, χαρτικά – Οι κατάλογοι από τη βιομηχανία δείχνουν αυξήσεις σε 200 βασικά είδη έως τα τέλη Ιουνίου

 Λάδι, απορρυπαντικά, χαρτικά – Οι κατάλογοι από τη βιομηχανία δείχνουν αυξήσεις σε 200 βασικά είδη έως τα τέλη Ιουνίου

Αυξήσεις σε 200 βασικά αγαθά έως το τέλος Ιουνίου. Η τιμή της γραβιέρας αναμένεται να αυξηθεί έως και 33%, του λαδιού έως 15%, ενώ από το ράλι δεν ξεφεύγουν ούτε τα απορρυπαντικά πιάτων 16% και τα χαρτικά κατά 15%. Μετά από 24 μήνες συνεχών ανατιμήσεων, πλέον κάποιοι κατάλογοι από τη βιομηχανία τροφίμων που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν και κάποιες μειώσεις. Πτώση έχουν δει κάποιες ετικέτες στο κατσικίσιο τυρί, στις φρυγανιές και το αραβοσιτέλαιο.

Συνολικά από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά, με τις αυξήσεις στον δείκτη τροφίμων κινούνται με διψήφιο ρυθμό, από τον Μάιο του 2022.

Εντωμεταξύ, η ακρίβεια συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει και των εκλογών της 25ης Μαϊού.

«Για το θέμα του πληθωρισμού έχουμε κάνει δύο πράγματα. Περισσότεροι έλεγχοι και το καλάθι του νοικοκυριού για περισσότερη διαφάνεια» ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε για την αναποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης:«είναι σαφές και από τα στοιχεία ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε σχέση με το τι γίνεται σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Οι τιμές στο σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να είναι υψηλές και σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν ενισχύεται με 30 ευρώ food pass για πέντε μήνες. Γιατί τα έξοδα και η ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη» είπε ο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης.

Τέλος, με την ακρίβεια να καλπάζει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη για τη μείωση του πληθωρισμού.

Σχετικά Άρθρα