Χριστοδουλάκης στο libre: Δεν μετράμε το μπόι μας ανάλογα με το πόσο κονταίνουν οι άλλοι

 Χριστοδουλάκης στο libre: Δεν μετράμε το μπόι μας ανάλογα με το πόσο κονταίνουν οι άλλοι

Την ικανοποίησή του από τα ποσοστά που έλαβε το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές της 21ης Μαΐου δηλώνει ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Παράλληλα όμως τονίζει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ότι «τα ποσοστά τα διαμορφώνει και τα επισφραγίζει ο λαός και καλό είναι να αποφεύγουμε τους μικρομεγαλισμούς, να λέμε τώρα πιάσαμε εντεκάρι, την άλλη φορά 13άρι λες και συμπληρώνουμε δελτία προπό».

Ο κ. Χριστοδουλάκης ξεκαθαρίζει όσα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία και κάνει κριτική στην ΝΔ για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία και στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική τακτική του.

Συνέντευξη

-Κύριε Χριστοδουλάκη ας ξεκινήσουμε από ένα θέμα της επικαιρότητας που αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τη φορολογία. Ποια είναι τελικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την φορολόγηση. Είστε υπεύθυνος σύνταξης του προγράμματος του κόμματος και προφανώς εκ των αρμοδίων να μας απαντήσει.

Εύκολο, αξιόπιστο και απλό. Πρώτα για τους άμεσους φόρους: Καμμία νέα φορολογία εισοδημάτων, επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ. Μερικές εφικτές ελαφρύνσεις με ενίσχυση του αφορολόγητου λόγω πληθωρισμού, κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά, ήπια μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Διορθώνουμε μόνο την εξοργιστικά χαμηλή φορολογία μερισμάτων για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Παρομοίως για την εξοργιστική φοροαπαλλαγή στις γονικές μεταβιβάσεις μεγάλου πλούτου, για να μειωθεί κάπως η ανισότητα που καλπάζει – ιδίως ανάμεσα στην νέα γενιά. Τελεία.

Πάμε τώρα στην έμμεση φορολογία: Με τα υπερέσοδα 3 δισεκατομμύρια του ΦΠΑ που έβγαλε το κράτος λόγω πληθωρισμού, μειώνουμε τους συντελεστές ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά είδη για όσο διάστημα διαρκεί η ακρίβεια. Για τον ίδιο λόγο θεσπίζεται έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, πάλι για όσο διάστημα υπερκερδίζουν. Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ προτείνουμε μόνο αν αποδώσουν οι προτάσεις μας για διασύνδεση συναλλαγών με την ΑΑΔΕ που θα περιορίσουν το μεγάλο κλέψιμο του ΦΠΑ. Σήμερα η ενθυλάκωση ΦΠΑ φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ και φυσικά μεγαλώνει όσο οι συντελεστές παραμένουν ψηλά. Τελεία και παύλα.

-Η φορολόγηση των υπερκερδών για την οποία μιλάτε, συνδέεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αφορά τις 6, 7 μεγάλες εταιρείες ενέργειας στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας;

Εμείς από τότε που διατυπώσαμε την πρόταση δεν εννοούμε κάθε μεγάλη εταιρεία, αλλά μόνο και αυστηρά τις εταιρείες ενέργειας που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται όπως οι πύραυλοι της NASA. Τα κέρδη αυτά ήταν απρόσμενα γιατί δεν μεσολάβησε κάποια αναδιάρθρωση παραγωγής, δεν αυξήθηκαν οι μισθοί, δεν μεγάλωσε η ζήτηση. Αντίθετα, οι καταναλωτές πιέστηκαν μέχρι σύνθλιψης και για αυτό είναι δίκαιο οι άκρως ωφεληθέντες να φορολογηθούν.

Τώρα πλέον εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνεί στην έκτακτη φορολογία και η ΝΔ, αν και πολύ βολικά ξέχασε να υπογράψει όλες τις σχετικές αποφάσεις που την επιβάλουν στους προμηθευτές ενέργειας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν λάβουμε υπόψιν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν θετικό για το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ;

Ήταν θετικό από μόνο του, δεν μετράμε το μπόι μας ανάλογα με το πόσο κονταίνουν οι άλλοι. Αντίπαλος μας ήταν και είναι τα προβλήματα του τόπου και η διακυβέρνηση της ΝΔ που αρκετά από αυτά τα όξυνε με την πολιτική της αντί να τα περιορίσει. Δεν λέω ότι όλα στραβά τα έκανε – απεναντίας σε μερικά αντέδρασε αποτελεσματικά όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας, στην απόπειρα εισβολής στον Έβρο, στους εξοπλισμούς, ίσως και σε ορισμένα άλλα. Αλλά και σε πολλά τα έκανε μαντάρα, από τις υποκλοπές, την κομματική καθυπόταξη των ΔΕΚΟ – όπως του ΟΣΕ – και την πεισματική της άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ για να φρενάρει τον πληθωρισμό.  Όλα αυτά εμείς τα αναδείξαμε, προτείναμε λύσεις, δεν μείναμε στο άσπρο-μαύρο που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και άλλα χρώματα να πεις τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει και πιστεύω ότι ο κόσμος το εκτίμησε θετικά.

Η ΝΔ γιατί πιστεύετε ότι πέτυχε αυτό το μεγάλο ποσοστό;

Πρώτον διότι πέτυχε να εμφανιστεί ως ο παράγων σταθερότητας σε μια περίοδο που οι μεν εξωτερικές απειλές φούσκωναν επικίνδυνα, οι δε οικονομικές προοπτικές για δουλειές, κέρδη και εισοδήματα εμφανίζονταν αυξημένες μετά από πολλά χρόνια ύφεσης.

  • Το δεύτερο αίτιο ήταν ότι αυτή την εικόνα την ενίσχυσε αφάνταστα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με την καθολική απόρριψη και μηδενιστική κριτική των πάντων. Σου λέει ο πολίτης, αφού τα βλέπω μπροστά μου ότι δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί πρέπει να συνομολογήσω σε κάτι που ξαναφέρνει την οργισμένη πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας;

Σε αυτή την απροθυμία των πολιτών να ταυτιστούν με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήλθαν να προστεθούν και οι συνήθεις «αριστερές εμμονές», την μία με τον φράκτη στον Έβρο, την άλλη με την άρνηση στους εξοπλισμούς, την παράλλη με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές φαντασιώσεις. Τελικά καμμία τους δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία, αλλά όμως τυλιγμένες με την καχυποψία αναξιοπιστίας του 2015, οι εμμονές αυτές έγιναν σαν ένα στρώμα πάγου που πάνω του γλιστρούσε όλος ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Την γνώμη μου λέω.

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου για να αυξήσει τα ποσοστά του; Μπορεί να αναδειχτεί σε αξιωματική αντιπολίτευση ή είναι ένας «ευσεβής πόθος»;

Τα ποσοστά τα διαμορφώνει και τα επισφραγίζει ο λαός και καλό είναι να αποφεύγουμε τους μικρομεγαλισμούς, να λέμε τώρα πιάσαμε εντεκάρι, την άλλη φορά 13άρι λες και συμπληρώνουμε δελτία Προπό. Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια το ΚΚΕ είχε βάλει στόχο να πιάσει 17% και τώρα είναι ευτυχισμένο που ανέβηκε στο 7%. Άσε καλύτερα.

  • Εμάς δουλειά μας είναι να διαδώσουμε το Πρόγραμμα μας, τι προτείνουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς θέλουμε το σύστημα Υγείας και Παιδείας στην νέα εποχή και οι πολίτες θα καταλάβουν μόνοι τους και θα μας κατατάξουν αναλόγως της αξιοπιστίας μας.

Φυσικά η προσπάθεια δεν κλείνει στις ερχόμενες εκλογές. Ίσα-ίσα πιστεύω πως τώρα ανοίγει μια νέα φάση με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Οκτώβριο και τις Ευρωεκλογές τον Μάϊο του 2023. Σε αυτές θα εμπεδώσουμε μια δυναμική σταθερής ανάκαμψης που θα μας επιτρέψει να κατοχυρώσουμε έναν ισχυρό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα