Ράλι τιμών χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης – Πώς τα βγάζει πέρα ο καταναλωτής; (vid)

 Ράλι τιμών χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης – Πώς τα βγάζει πέρα ο καταναλωτής; (vid)

Συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, με τις αυξήσεις στο ράφι να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό και τον Μάιο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης το επόμενο διάστημα. «Όλα έχουν ακριβύνει, δεν έχει μείνει τίποτα φθηνό. Όλοι ψάχνουν δανεικά μετά τις δέκα του μήνα» ανέφερε πολίτης στο OPEN.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε κι άλλο στο 2,8%, από 3% τον Απρίλιο και 4,6% τον Μάρτιο, ωστόσο η προσγείωση οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των τιμών ρεύματος και αερίου. Αντίθετα, δείκτης των τροφίμων έτρεξε τον Μάιο με αυξήσεις 11,6% δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο ρυθμό από τον γενικό μέσο όρο, σημειώνοντας άνοδο μάλιστα από τον Απρίλιο.

«Πως τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», είπε άλλος πολίτης.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές στο ράφι να φουσκώνουν μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις ήταν 11,1% στο ψωμί, 18% στα γαλακτοκομικά, 15,8% στα έλαια και 11,9% στα κρέατα. Σημαντική αύξηση κατά 13,9% σημείωσαν και τα είδη άμεσης κατανάλωσης των νοικοκυριών , όπως τα απορρυπαντικά και τα χαρτικά.

«Έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, ένα σαμπουάν που έκανε 4-5 ευρώ πριν 2 μήνες τώρα κάνει 6-7» τόνισε πολίτης στο OPEN.

Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στα εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι. Αυτά των πλοίων είδαν ανατιμήσεις 11,2%, τα εισιτήρια των αεροπλάνων αυξήθηκαν κατά 27,5% ενώ και τα πακέτα διακοπών φούσκωσαν κατά 7,1%, ανατιμήσεις που θα γίνουν αισθητές στους καταναλωτές στις μετακινήσεις τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.