Πούτιν: Έως τον Ιούλιο τα πυρηνικά οπλά στη Λευκορωσία

 Πούτιν: Έως τον Ιούλιο τα πυρηνικά οπλά στη Λευκορωσία

Σε χαλαρό κλίμα και σε ανεπίσημο επίπεδο συναντήθηκαν στο θέρετρο του Ρώσου προέδρου στο Σότσι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον Πούτιν να ανακοινώνει πως στις 7-8 Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες σχετικά με τις υποδομές για την εγκατάσταση των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. «Τότε θα ξεκινήσουμε άμεσα τις δραστηριότητες σχετικά με την ανάπτυξη των όπλων στην επικράτειά σας. Όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα» είπε ο Πούτιν στον Λουκασένκο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Η κατάσταση είναι σταθερή. Συνεργαζόμαστε με αυτοπεποίθηση», ανέφερε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος. Οι παραπάνω ανακοινώσεις για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων έγιναν σε ένα… χαλαρό γεύμα στο θέρετρο του Πούτιν στο Σότσι, το Bocharov Ruchei.

Ο Λουκασένκο καλεί και άλλες χώρες να συμπράξουν με Ρωσία και Λευκορωσία

Ο Λουκασένκο από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Ria Novosti, είπε πως οι δύο χώρες σκέφτονται για ένα πλαίσιο δράσης απέναντι στην «εξωτερική πίεση» που υφίστανται, το οποίο μπορεί να περιλάβει και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, κάτι που βέβαια έχει αναφέρει και στο παρελθόν.

«Αν αναπτύξουμε ένα τέτοιο σχέδιο δράσης, οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος» είπε ο Λουκασένκο, κάνοντας ειδική μνεία στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Οι ανακοινώσεις πως η Ρωσία θα ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα έξω από την επικράτειά της είχε γίνει στις 25 Μαρτίου, με τον Πούτιν τότε δικαιολογεί την απόφασή του, λέγοντας ότι πράττει αυτό που οι ΗΠΑ κάνουν εδώ και καιρό στην επικράτεια των συμμάχων της. Όπως είχε ανακοινώσει τότε, η ολοκλήρωση των εργασιών για την υποδομή φύλαξης των πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία θα ολοκληρωνόταν την 1η Ιουλίου.

Ρωσία και Λευκορωσία είναι στενοί σύμμαχοι, με την τελευταία να έχει ήδη προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Iskander, ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές.