Ο Σπύρος Πνευματικός είχε μιλήσει τον Απρίλιο για νοσοκομεία ΝΠΙΔ με …CEO- “Η Υγεία είναι πανάκριβη, το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει” (vid)

 Ο Σπύρος Πνευματικός είχε μιλήσει τον Απρίλιο για νοσοκομεία ΝΠΙΔ με …CEO- “Η Υγεία είναι πανάκριβη, το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει” (vid)

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Πνευματικός του οποίου οι δηλώσεις για διαλογή καρκινοπαθών ώστε να μειωθεί το κόστος στην υγεία έχουν προκαλέσει σάλο, στο παρελθόν είχε αποκαλύψει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας της ΝΔ. Τον περασμένο Απρίλιο ο καθηγητής ιατρικής και τότε βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Ο ασθενής σε πρώτο πρόσωπο – Η σημασία της πρόληψης», όπου μεταξύ άλλων ζήτησε όλα τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με διοικητές CEO και μάνατζερ.

«Πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας για να γίνουν ανταγωνιστικά. Έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος κτλ αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η υγεία είναι πανάκριβη. Είναι πάρα πολύ ακριβό αγαθό που πρέπει να το προσφέρουμε απλόχερα στον πολίτη (…)» σημείωσε, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να μπορεί να ανταπεξέλθει ένα οποιοδήποτε κράτος».

Ο Σπύρος Πνευματικός συνέχισε δηλώνοντας ότι «άρα θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό», με τους «διοικητές να γίνουν CEO δηλαδή μάνατζερ».

Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ, ομολογώντας κυνικά ότι όντως δεν ήταν αρκετές επί πανδημίας. «Αυτό που ακούμε πολλές φορές ότι η κυβέρνησή μας δεν τα κατάφερε, δεν είχε αρκετές ΜΕΘ και όλα τα συναφή, αυτά είναι πράγματα αληθινά αλλά πρέπει να τα βλέπουμε με την προοπτική των δυνατότητων μιας χώρας και το τι χρειάζεται. Άρα λοιπόν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας έλεγε δεν έχετε αρκετές κλίνες ΜΕΘ. Άρα λοιπόν πόσες έπρεπε να έχουμε; 10.000 κλίνες ΜΕΘ που για τα επόμενα 20 χρόνια θα μείνουν αχρησιμοποίητες οι οποίες όμως κοστίζουν ένα αμύθητο ποσό;».

Για το τέλος άφησε το «καλύτερο» καθώς έδειξε τον δρόμο για σειρά λουκέτων σε νοσοκομεία. «Θα πρέπει να σπάσουμε πάρα πολλά αυγά για να αποφασίσουμε τελικά ποιες νοσηλευτικές δομές χρειαζόμαστε, πού τις χρειαζόμαστε και με ποιο ρόλο».