Γιατί η αποπομπή Πνευματικού ήταν κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και επικοινωνιακή ήττα για το ΠΑΣΟΚ

 Γιατί η αποπομπή Πνευματικού ήταν κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και επικοινωνιακή ήττα για το ΠΑΣΟΚ

Οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή και υποψήφιου με τη Ν.Δ στην Εύβοια, καθηγητή ιατρικής, Σπύρου Πνευματικού περί “cost benefit” πυροδότησαν, ως γνωστόν, την έντονη δυσφορία πολλών πολιτών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στον κυνισμό (επιεικώς) του γιατρού και βουλευτή είδαν τις μικρές δικές τους ιστορίες, προσωπικά και οικογενειακά δράματα ασθενών με καρκίνο.

Ενδεικτικά παραθέτω δύο, ενός καρκινοπαθή, και της πολιτικής αναλύτριας Μαριάννας Πυργιώτη (εδώ και εδώ). Ο πρώην βουλευτής έγινε hashtag στο Twitter και προκάλεσε ακόμα και αρνητικά σχόλια μεταξύ συναδέλφων του στη Ν.Δ (Παύλος Μαρινάκης, Νικήτας Κακλαμάνης), αν και με 24 ώρες καθυστέρηση- η συνέντευξη με τις αποτροπιαστικές δηλώσεις δόθηκε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάϊ.

Ωστόσο, στις προσκείμενες φιλικά στη Ν.Δ εφημερίδες της Παρασκευής δεν υπήρχε καμία αναφορά στις πρώτες σελίδες! Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και το βράδυ, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Σία Κοσιώνη (Σκάϊ), ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε άμεσα θέμα αποπομπής του Σπύρου Πνευματικού, θυμίζοντας σε αντιπαραβολή πώς αντέδρασε ο ίδιος στις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαϊου. Μίλησε, μάλιστα, για κρυφή ατζέντα της Ν.Δ στην Υγεία και όχι για προσωπικές απόψεις και αποκάλυσε πως ο βουλευτής είχε από τον Απρίλιο πει τα ίδια πράγματα για την ανάγκη να διακόπτεται ίσως η περίθαλψη καρκινοπαθών στο τελικό στάδιο για λόγους κόστους.

«Πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας για να γίνουν ανταγωνιστικά. Έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος κτλ αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η υγεία είναι πανάκριβη. Είναι πάρα πολύ ακριβό αγαθό που πρέπει να το προσφέρουμε απλόχερα στον πολίτη (…)» σημείωσε, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον να μπορεί να ανταπεξέλθει ένα οποιοδήποτε κράτος», είχε πει από τότε περιγράφοντας τον σχεδιασμό του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το θέμα Πνευματικού και στην συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής και λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος περιόδευε στην Εύβοια που είναι η εκλογική περιφέρεια του πρώην βουλευτή- τον έθεσε εκτός εκλογικής μάχης.

Επικοινωνιακά ήταν αναμφίβολα μία μικρή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, από αυτές που τόσο έχει ανάγκη.

Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, και κάτι άλλο, με μεγάλο ενδιαφέρον. Το ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που, ακόμα και μετά την εκλογική του συντριβή, μπορεί να παραγάγει πολιτικά γεγονότα και που η αντίδρασή του σε ένα τέτοιο ζήτημα αναδεικνύει ένα μεγάλο θέμα που όλοι θέλουν να περάσει στο απυρόβλητο. Κι αυτό διότι, ούτε ο Πανελλήνιος, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας αντέδρασαν και μόνο οι σύλλογοι καρκινοπαθών τοποθετήθηκαν κατά του βουλευτή.

Επίσης, περίπου έλαμψε δια της …απουσίας του το ΠΑΣΟΚ. Με εξαίρεση μία έμμεση αναφορά σε μία μεγάλη ομιλία περί ΕΣΥ του Νίκου Ανδρουλάκη, το μεσημέρι της Πέμπτης, από το Αιγάλεω, στο σάϊτ του κόμματος δεν φαίνεται κάποια ανακοίνωση. Ο δε επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής εμφανίζεται να κάνει μία ανάρτηση στο Twitter το πρωί (10.36΄) της Παρασκευής, κι αφού είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Τι μας λέει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής της Ιατρικής κ Πνευματικός; Ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για τη σωτηρία ενός καρκινοπαθούς, ότι δεν πρέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να του παράσχει ανακουφιστική φροντίδα. Δεν κάνει τίποτα άλλο βέβαια ο κ Πνευματικός από το να μας αποκαλύπτει το «πλάνο» της ΝΔ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα πλάνο που είναι τόσο απάνθρωπο όσο και αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών της υγείας. ΥΓ: Οι συγγνώμες μετά την κατακραυγή δε γίνονται δεκτές”…

Δηλαδή, μία δήλωση περίπου copy paste σε αυτή που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, 24 ώρες νωρίτερα, και μετά την παρέμβαση Τσίπρα που ζήτησε την αποπομπή Πνευματικού. Ειδικά, λοιπόν, σε αυτό το ζήτημα, κρίθηκε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ ποιός μπορεί να κάνει πιο παρεμβατική αντιπολίτευση…