Νέα στοιχεία για την αιτία θανάτου της 19χρονης στη Νέα Μάκρη – Οι καταγγελίες της οικογένειας και η εισαγγελική έρευνα

 Νέα στοιχεία για την αιτία θανάτου της 19χρονης στη Νέα Μάκρη – Οι καταγγελίες της οικογένειας και η εισαγγελική έρευνα

Η Εισαγγελία διέταξε ποινική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη με την οικογένεια να καταγγέλλει ότι οφείλεται σε καθυστέρηση του ασθενοφόρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Ιατρικής Σχολής, ο θάνατός της αποδίδεται σε ενδομήτρια αιμορραγία. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την άλλη τραγωδία στην Κω, όπου γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε καρότσα αγροτικού. Η υπόθεση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αντιπαράθεση.

Στην περίπτωση της Κω, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή ασθενούς, κατά την κρίσιμη ώρα. Στην περίπτωση της Νέας Μάκρης, το περιστατικό αξιολογήθηκε ως μη επείγον. Και στα δύο περιστατικά αναδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης διασωστών.

Στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600. Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά. Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Η αξιολόγηση των κλήσεων γίνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ από διασώστες ή και γιατρούς. Ο συντονιστής στο Κέντρο αποφασίζει και αν θα σταλεί ασθενοφόρο ή κινητή Μονάδα, ανάλογα με την περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Ολες οι κλήσεις καταγράφονται, οι συνομιλίες ηχογραφούνται και σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση ενός περιστατικού, η απομαγνητοφώνηση ρίχνει φως στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με ένα ασθενοφόρο καλύπτονται οι ανάγκες στα περισσότερα νησιά, χειμώνα – καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κάθε μήνα μετακινούνται στα νησιά, από άλλες περιοχές της χώρας, 100 διασώστες, για έναν μήνα ο καθένας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το δημόσιο (έξοδα μετακίνησης, εξασφάλιση στέγης και την όλη διαδικασία που απαιτείται, για την κάθε μετακίνηση διασώστη).

Στην Κω σήμερα, οι διασώστες είναι 10 – ανάμεσά τους ένας από μετακίνηση – για τη στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Τα σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νησιών με διασώστες, με έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο συγκεκριμένος αριθμός διασωστών, που απαιτείται για κάθε νησί, υφίστανται από το 2016.

Σχετικά Άρθρα