Μητσοτάκης/Γιατί ενεργοποίησε τώρα την “απειλή” της τρίτης κάλπης τον Αύγουστο

 Μητσοτάκης/Γιατί ενεργοποίησε τώρα την “απειλή” της τρίτης κάλπης τον Αύγουστο

Η προοπτική της επτακομματικής Βουλής και το ενδεχόμενο της αποσυσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων, φαίνεται πως ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει στο τραπέζι το όπλο της τρίτης κάλπης. Δεκαεννέα ημέρες πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ενεργοποιεί την απειλή» των επαναλληπτικών εκλογών και επιρρίπτει ευθύνες για την «ακυβερνησία» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.  

Εφόσον στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, καταφέρει να περάσει τον πήχη του 3%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ κυμαίνεται στο 40%. Συνεπώς, δεν υπάρχον και πολλά περιθώρια απώλειας ψήφων.

  • Επιπρόσθετα, ορισμένα έμπειρα γαλάζια στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η ιστορική νίκη του 41% που κατέγραψε η ΝΔ στον Μαίο, να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για το κόμμα, υπο την έννοια του εφυσυχασμού θεωρώνοντας πως είναι δεδομένη η νίκη της ΝΔ. 

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια παρέμβαση του τονίζει εμφατικά πως «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και όλα θα κριθούν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου» εξηγώντας ο νέος νόμος της ενισχυμένης αναλογικής προυποθέτει υψηλά ποσοστά για το πρώτο κόμμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Όμως, κατά την χθεσινή συνέντευξη του στην ΕΡΤ, πήγε ένα βήμα παρακάτω ενεργοποιώντας την «απειλή» της τρίτης κάλπης, τον Αύγουστο. «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο» ανέφερε και επανέλαβε την αναγκαιότητα της ισχυρής αυτοδυναμίας.  

Την ίδια στιγμή, έβαλε στο ίδιο κάδρο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  υποστηρίζοντας πως για ένα «καπρίτσιο» του Αλέξη Τσίπρα που θεσμοθέτησε το νόμο της απλής αναλογικής σήμερα η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώ θα μπορούσε να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δήλωσε πως σε  περίπτωση που οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο τότε θα φταίει ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν συνεργάζεται με τη ΝΔ

  • «Αυτή τη στιγμή πάμε σε δεύτερες εκλογές με κόστος για τη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για το καπρίτσιο του κυρίου Τσίπρα της απλής αναλογικής. Την οποία ψήφισε μόνο και μόνο, όχι γιατί πίστευε σε αυτή, αλλά για να κάνει τη δικιά μας τη ζωή πιο δύσκολη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στο Νίκο Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε στις επόμενες εκλογές λέγοντας πως «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα, αποποιούμενο της ευθύνης να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχω αποκλείσει συνεργασία με μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Νομοτελειακά ένα τέτοιο σενάριο, που δεν θα σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Την ευθύνη θα έχει αυτός που κλείνει την πόρτα κάθετα σε οποιαδήποτε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση».

Σχετικά Άρθρα