Τρομακτικές εικόνες από το φράγμα στη Χερσώνα – Κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

 Τρομακτικές εικόνες από το φράγμα στη Χερσώνα – Κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Οι δύο πλευρές Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ανατίναξε το φράγμα, την ώρα που η ουκρανική πρωτεύουσα δέχθηκε σφοδρή αεροπορική επίθεση. Πρόκειται για το μεγάλο φράγμα στην περιοχή Νόβα Καχόβκα στα νότια της Χερσώνας, και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις και να απειληθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο, τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να επαληθευτούν και τα οποία εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και ανθρώπους να τρέχουν σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πολίτες έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη γύρω περιοχή, καθώς σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα, που είχε 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Το φράγμα είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, ενώ από την πλευρά τους οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για ουκρανική «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια». Οι πληροφορίες για το συμβάν είναι συγκεχυμένες, ωστόσο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει, χωρίς να κατονομάζει την πηγή της πληροφόρησής του. Από την πλευρά του, το επίσης ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα, μεταδίδει ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Βίντεο με το φράγμα να εκχειλίζει και με καταγγελία κατά της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την ουκρανική πλευρά γίνεται λόγος για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με τη διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το TASS.

Ουκρανική αντεπίθεση και επιδρομή στο Κίεβο

Την ώρα που όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε την Κυριακή η ουκρανική αντεπίθεση, που αναμενόταν μέσα στην άνοιξη τελικά έχει ξεκινήσει, προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει την έναρξή της. Τη Δευτέρα, η Μόσχα ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν επίθεση ευρείας κλίμακας στην περιφέρεια Ντονέτσκ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν πρόκειται για την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ζήτημα, ενώ το Κίεβο διακινεί προπαγανδιστικό βίντεο, απαιτώντας από τους πάντες σιωπή σχετικά με τις ενέργειες του στρατού, με το υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως «η αρχή» της αντεπίθεσης «δεν θα αναγγελθεί».

Το πρωί της Τρίτης, Ουκρανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κιέβου μέσα στη νύχτα αποκρούστηκε και ότι συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πάνω από 20 πυραύλους κρουζ καθώς πλησίαζαν την πρωτεύουσα.

«Όλοι καταρρίφθηκαν, δεν υπήρξαν πλήγματα», είπε στο Telegram ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε αυτόν και σε κάθε πόλεμο, ο ισχυρισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί. Άλλωστε, στους 16 μήνες του πολέμου, τόσο η μια όσο και η άλλη πλευρά λένε συχνά πως κατάφεραν βαριές απώλειες στην αντίπαλη, δέχθηκαν επιθέσεις ή υπέστησαν ενέργειες δολιοφθοράς, που συνήθως είναι δύσκολο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις ενώ ο συναγερμός στην πόλη διήρκεσε για πάνω από τέσσερις ώρες αφού άρχισαν να ηχούν σειρήνες, μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, συντρίμμια πυραύλων προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γραμμές του τρόλεϊ στη συνοικία Ντεσνιάνσκι, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού και είναι η πολυπληθέστερη του Κιέβου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Ουκρανική έφοδος στο Ντονέτσκ

Από την άλλη πλευρά των εμπολεμων, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δεύτερη μείζονα και μεγάλης κλίμακας ουκρανική έφοδο στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μάλιστα καταφέρνοντας τεράστιες απώλειες σε προσωπικό του ουκρανικού στρατού και καταστρέφοντας οκτώ βαριά άρματα μάχης Leopard.

Με ανάρτησή του στο Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε: «Αφού υπέστη βαριές απώλειες την προηγουμένη, το καθεστώς του Κιέβου αναδιοργάνωσε τα υπολείμματα της 23ης και της 31ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας σε χωριστές ανασυνταγμένες μονάδες, που συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις. Τους καταφέρθηκε ήττα με πολύπλοκα πυρά από τις δυνάμεις του (ρωσικού) στρατού, αεροσκάφη, τις πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό, καθώς και βαριά φλογοβόλα».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν συνολικά 28 άρματα μάχης, μεταξύ των οποίων τα 8 Leopard, καθώς και 109 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Υπολόγισε πως οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε 10.500 στρατιωτικούς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός αφορά μόνο νεκρούς ή και τραυματίες.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς αυτούς της Μόσχας.

Σχετικά Άρθρα