Πρωτοσέλιδο στην “Χουριέτ” ο Αβραμόπουλος- Θετική υποδοχή για τις δηλώσεις του υπέρ Ερντογάν- Η παρουσία του στην ορκωμοσία και οι βλέψεις για το ΥΠΕΞ

 Πρωτοσέλιδο στην “Χουριέτ” ο Αβραμόπουλος- Θετική υποδοχή για τις δηλώσεις του υπέρ Ερντογάν- Η παρουσία του στην ορκωμοσία και οι βλέψεις για το ΥΠΕΞ

Ο πρώην Έλληνας υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας (εικόνες από την τουρκική εφημερίδα- με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον νέο επικεφαλής της MIT Ιμπραχίμ Καλίν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη) που έγινε το Σάββατο στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι επέστρεψε από την Άγκυρα αισιόδοξος. Ο Αβραμόπουλος είπε «ο Ερντογάν φυσά νέο άνεμο με το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Είδα σημάδια ότι θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση», όπως αναφέρει εκτενές άρθρο της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”, που του αφιερώνει και το πρωτοσέλιδο σε μία ασυνήθιστη κίνηση που ίσως υποδηλώνει ότι αν και τρίτος στις εκλογές στον νομό Ηλείας ο πρώην Επίτροπος και υπουργός ίσως αναλάβει ρόλο να γεφυρωθούν οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία και για τις σχέσεις με την Ελλάδα μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Με αφορμή την «έξαρση στις μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας: “Όσο υπάρχει κρίση στην περιοχή θα επιδεινώνεται η κατάσταση. Ο ρόλος της Τουρκίας, έρχεται να δέσει με την κρίση στην περιοχή.”
Για την επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά τις εκλογές και το νέο σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ερντογάν, τόνισε πως «επιχειρεί ολική επαναφορά στο διεθνές σκηνικό με σκοπό να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο. Ο Φιντάν έχει μια εμπειρία από το παρελθόν, είναι έμπιστος σε αυτήν τη θέση όπως έμπιστος είναι και ο Ιμπραήμ Καλίν».

Ακόμη σχολίασε πως στη νέα κυβέρνηση μπήκαν πιο «έμπιστοι» άνθρωποι του Ερντογάν, ένα «επιτελείο που αποτελείται από νομιμόφρονες στον ηγέτη Ερντογάν».

Παράλληλα εκτίμησε πως η Άγκυρα θέλει να στραφεί προς τη Δύση ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε πως ο Ερντογάν «ανοίγει ένα νέο παράθυρο φιλίας» και «ας μην χάσουμε την ευκαιρία, για ηρεμία στο Αιγαίο και σταθερότητα».

Όλα αυτά έχουν και εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έβλεπε θετικά να είναι (ξανά) υπουργός Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -εφόσον κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση-, αν και πολλοί θεωρούν φαβορί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο τον Κωστή Χατζηδάκη.

Το “αφιέρωμα” της “Χουριέτ”

“Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης (προσωρινή Εκλογική κυβέρνηση) εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρόσκληση. Ήμουν εκεί ως καλεσμένος του Προέδρου Ερντογάν.Η φιλία μας με τον Ερντογάν είναι σαν ένα άρωμα που δεν χάνει το άρωμά του για χρόνια. Ο Ερντογάν είναι ο φυσικός ηγέτης της Τουρκίας, με καλά και κακά. Νομίζω ότι θέλει να κάνει δουλειά όπου το όνομά του θα μείνει πάντα στη μνήμη, πριν αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή”, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με

την “Χουριέτ”.

Και συμπλήρωσε: “Ήταν μια υπέροχη τελετή. Εκεί, γνώρισα προσωπικότητες που είδα με έκπληξη. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας (Nikol Pashinyan), ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου (Semih Shukri) ήταν εκεί. Αν αναλογιστείτε τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ερεβάν και το Κάιρο μέχρι πριν από λίγο, είναι πολύ σημαντικό ότι ο Πασινιάν και ο Σούκρι παρευρέθηκαν στην τελετή. Αυτές οι συμμετοχές δεν είναι τυχαίες.”

Κατά την τουρκική εφημερίδα, ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν: “Σημασία έχουν και τα ονόματα που μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο. Διόρισε άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ο Ερντογάν άφησε πολιτικούς και διόρισε προσωπικότητες διαφορετικής σημασίας. Για παράδειγμα, επανέλαβε τον Mehmet Şimşek, ο οποίος είχε πετύχει το οικονομικό θαύμα στην Τουρκία μέχρι το 2015. Τα ονόματα στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν ότι κάτι θα αλλάξει στην Τουρκία.Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Η εντύπωσή μου είναι ότι θέλει η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στη Δύση. Ο Φιντάν είναι ένα όνομα που εμπιστεύεται πολύ ο Ερντογάν. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα έλκεται προς τη Δύση, όχι προς την Ανατολή.”

Σχετικά Άρθρα