Τουρκία: Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν επικρατέστερη για διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας – Ποια είναι

 Τουρκία: Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν επικρατέστερη για διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας – Ποια είναι

Συνάντηση με την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, την οποία προορίζει για νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας φέρεται να είχε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, στην Άγκυρα. Αναφέρεται επίσης ότι η Ερκάν θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και, εάν διοριστεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν

Σπούδασε στο καλύτερο πανεπιστήμιο της Τουρκίας, το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και άρχισε να εργάζεται στα οικονομικά εκεί. Κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων, καθώς και σε τράπεζες, τραβώντας την προσοχή οικονομικών περιοδικών.

Η Ερκάν έλαβε προσφορές για υποτροφίες από 9 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Stanford, Princeton, Boston, Cornell και California, αλλά προτίμησε το Πρίνστον. Με την υποτροφία «Επίτιμο διδακτορικό», που δίνεται σε μόνο 2 άτομα κάθε χρόνο, η Ερκάν είχε σπίτι, μισθό 3.200 δολάρια το μήνα και απεριόριστο προϋπολογισμό για την έρευνά της στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε το διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο Πρίνστον μέσα σε ένα χρόνο. Απέκτησε τον τίτλο του «Νεότερου καθηγητή οικονομικών» στη χώρα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε δύο ακόμη προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ξεκίνησε στη Goldman Sachs

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Πρίνστον, ξεκίνησε την καριέρα της στη Goldman Sachs το 2005 μετά από προσφορά που έλαβε. Εργάστηκε εκεί για περίπου 9 χρόνια και μετά άρχισε να εργάζεται ως διευθύντρια στην First Republic Bank, μια τράπεζα που πέρασε υπό κρατικό έλεγχο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην τράπεζα και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας έως και 10 φορές. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένα από τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Η Ερκάν υπηρέτησε επίσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co., με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια. Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων Marsh McLennan.

Το προσωνύμιό της είναι «Το χρυσό κορίτσι της Τουρκίας»

Σχετικά Άρθρα