Διασώθηκαν 91 μετανάστες στον Έβρο: Ήταν εκεί 4 μέρες – Μητέρα με μωρό στην αγκαλιά φώναζε βοήθεια (vid)

 Διασώθηκαν 91 μετανάστες στον Έβρο: Ήταν εκεί 4 μέρες – Μητέρα με μωρό στην αγκαλιά φώναζε βοήθεια (vid)

Ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής (04/06) η επιχείρηση των ελληνικών αρχών στον Έβρο, για την περισυλλογή 91 μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα στην περιοχή Μαρασιά. Βάρκες της ΕΜΑΚ παρέλαβαν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλά παιδιά.

Πέρα από την ΕΜΑΚ, κινητοποιήθηκαν συνοριοφύλακες, δυνάμεις της Frontex ενώ στο σημείο έσπευσε και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ορεστιάδα.

Οι μετανάστες φαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι καλά στην υγεία τους.

Φώναζαν «βοήθεια»

Όπως φαίνεται σε βίντεο που φέρνει στο «φως» το OPEN, μητέρα με μωράκι στην αγκαλιά της φώναζε «βοήθεια»:

Τι λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρασίων

«Υπάρχει αρκετός κόσμος, 50-60 άτομα και αυτό που παρατηρώ και εγώ, με το πλησιάσουμε κοντά για να δούμε τι συμβαίνει, τι φωνές ακούγονται, σηκώνουν τα παιδάκια τα μικρά στην αγκαλιά τους και μας χαιρετάνε. Τι θέλουν να δείξουν; Να τους βοηθήσουμε, να τους λυπηθούμε» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαρασίων, Γιώργος Καραπατζάκης.

«Αυτή η στιγμή θεωρώ ότι (…) δεν είναι εγκλωβισμένοι στο νησάκι. Γιατί εγκλωβισμένος, θα λέγαμε ότι είναι κάποιος αβοήθητος, σε ένα μέρος που δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε την Τουρκία

Νωρίτερα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον εντοπισμό περίπου 80 μεταναστών και σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε πως για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και η Τουρκία.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Σχετικά Άρθρα