Ορκωμοσία Ερντογάν: Τριάντα χρόνια δεν έχασε ποτέ εκλογές – Οι καλεσμένοι και τα σενάρια για τους νέους υπουργούς

 Ορκωμοσία Ερντογάν: Τριάντα χρόνια δεν έχασε ποτέ εκλογές – Οι καλεσμένοι και τα σενάρια για τους νέους υπουργούς

Στην τρίτη δεκαετία κυριαρχίας του εισέρχεται επίσημα σήμερα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ορκωμοσία του στην Άγκυρα, και ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί σε σώμα η πλέον συντηρητική και εθνικιστική Εθνοσυνέλευση στη σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας.

Παρουσία 20 ηγετών και 40 υπουργών Εξωτερικών, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας, με τις βλέμμα να στρέφεται στις ακόλουθες ανακοινώσεις για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Η τρίτη προεδρική θητεία Ερντογάν αναμένεται να συνοδευτεί με ευρύ ανασχηματισμό και ελάχιστους από τους μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτους υπουργούς να διατηρούν τις θέσεις τους· εξίσου ευρεία έχει υπάρξει η σεναριολογία για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.

Πληροφορίες θέλουν τους Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΧουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού να μένουν πιθανώς εκτός, ενώ τα «φώτα» έχουν στραφεί στην προδιαγραφόμενη επάνοδο του πρώην «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, καθώς και στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να φθάσει συνοδεία έφιππου σώματος στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για να «στεφθεί» 13ος πρόεδρος της Τουρκίας.

Υψηλός προσκεκλημένος του είναι ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ συνολικά 20 αρχηγοί και κυβερνήσεων -ανάμεσά τους οι πρόεδροι Αζερμπαϊτζάν, Σομαλίας, Αλγερίας και χωρών των Βαλκανίων, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Αλ Θάνι- θα είναι παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας. Εξάλλου ο Ερντογάν προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι οι χώρες του Κόλπου είναι από τις πρώτες που θα επισκεφθεί για να δείξει την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη.

Το «παρών» στην τελετή ορκωμοσίας θα δώσει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία επί νέας θητείας Ερντογάν, και ενόσω εντείνονται οι πιέσεις και διαπραγματεύσεις προς άρση του βέτο που κραδαίνει ο Τούρκος πρόεδρος στην ένταξη της Σουηδίας, εν όψει της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους. Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ερντογάν και υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους το Σάββατο και την Κυριακή.

Η αναμονή για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης Ερντογάν θα διαρκέσει περίπου έως τις 22.00 το βράδυ, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος προς τους ξένους ηγέτες κατόπιν της ορκωμοσίας. 

Σχετικά Άρθρα