Υγιεινός περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επόμενη Βουλή;

 Υγιεινός περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επόμενη Βουλή;

Οι πρώτες …μετεκλογικά προεκλογικές δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, GPO) εμφανίζουν τη Ν.Δ να “κλειδώνει” το ποσοστό της 21ης Μαϊου, πιθανώς δε να το αυξήσει κατάτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις επόμενες κάλπες (25 Ιουνίου) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πολύ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 160 εδρών, ασχέτως του αριθμού των κομμάτων που θα συγκεντρώσουν το όριο του 3%.

Ταυτόχρονα θα διαθέτει μία αρκετά ανανεωμένη και πιστή κοινοβουλευτική ομάδα, δίχως τον παραμικρό κίνδυνο εσωτερικής αμφισβήτησης. Το κόμμα πίνει νερό στο όνομά του που του εξασφάλισε μία ακόμα τετραετία στην εξουσία, οι δε υποσχέσεις για “rotation” στο κυβερνητικό σχήμα θα κρατήσει σε εγρήγορση τους βουλευτές και θα ενισχύσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό ώστε να μπορέσει καθένας τους σε κάποια στροφή να ανέβει στο κυβερνητικό τρένο.

Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει μια οριακή αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ. (41% και 162 έδρες), τάση μείωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ (19,1% και 51 έδρες), οριακή αύξηση σε ΠΑΣΟΚ (11,7% και 32 έδρες) και ΚΚΕ (7,6% και 20 έδρες), 4,4% και 12 έδρες στον Βελόπουλο, 4,8% και 13 έδρες στο κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου και 3,8% και 10 έδρες στο κόμμα ΝΙΚΗ.

Αυτός ο υγιεινός πολιτικός περίπατος θα είναι ακόμα πιό ευχάριστος εφόσον, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, επιβεβαιωθεί η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης. Τυχόν παρουσία στα έδρανα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Δημήτρη Νατσιού, του Κυριάκου Βελόπουλου και του Δημήτρη Κουτσούμπα, ίσως και -με μικρότερη πιθανότητα- του Γιάνη Βαρουφάκη, συνθέτει μία πολιτική ανθρωπογεωγραφία που δεν έχουμε ξαναδεί.

Τι θα συμβεί: Ο Αλέξης Τσίπρας (προσώρας ας αποκλείσουμε κάποια αλλαγή…) και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει κλείσει κι άλλο η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, συχνά, όμως, είναι πιθανό να σπαταλούν κοινοβουλευτικό χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο και στον εσωτερικό ανταγωνισμό τους στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σημείωση: Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εφόσον συνεχιστεί ή και ενταθεί, ίσως αποτρέψει τις όποιες πιθανότητες ουσιαστικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, κάτι που θα επιτρέψει στη Ν.Δ να κερδίσει μάχες που τα πρόσωπα επιλογής της μάλλον θα έχαναν κάτω από συνθήκες διαφορετικών πολιτικών συσχετισμών.

Από την άλλη, οι ολομέλειες θα προσφέρουν πολιτικό …θέαμα με τις ομιλίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου (πάντοτε ορμητική και ικανή να αποδομεί κάθε συζήτηση- είναι, δε, βέβαιο πως θα επιτίθεται σχεδόν εξίσου σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει το ριζοσπαστικό κενό που εκ των πραγμάτων αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας), του κ. Νατσιού, και του κ. Βελόπουλου. Συχνά, η Βουλή θα παίρνει φωτιά, κάτι που μάλλον θα απολαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Κεντρική και διεκδικητική αξιωματική αντιπολίτευση, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα υπάρχει…

Σχετικά Άρθρα