“Βόμβα” Politico: Η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία εκφράζει επιφυλάξεις για νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα

 “Βόμβα” Politico: Η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία εκφράζει επιφυλάξεις για νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα

Έως τώρα η Ουγγαρία ήταν μόνη αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Ρωσία. Ωστόσο σύμφωνα με το Politico που επικαλείται διπλωματικές πηγές η Βουδαπέστη έχει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα στον σκεπτικισμό της σχετικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που θα βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο.

Όμως, η Βουδαπέστη και η Αθήνα αντιτίθενται συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων. Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.

  • Αυτό πυροδότησε εντάσεις στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου η Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σε συνάντηση των αντιπροσώπων της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα φέρεται να ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης. Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθούν επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα» ανέφερε διπλωμάτης.

  • «Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Χορηγοί Διεθνούς Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».

Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. είπε ότι, ενώ κατανοούν την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

  • Ο Επίτροπος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική (ΥΕ/ΕΕ), Josep Borrell έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές στον ουκρανικό κατάλογο. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε πραγματικά στα άλλα μέρη».

  • Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε επίσης ότι αντιμετωπίζουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά. Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Μπλοκάρει επίσης την έγκριση μιας όγδοης δόσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιστροφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

  • Και στις δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία και άλλοι ήταν και πάλι δύσπιστοι σχετικά με το να κατονομάσουν και να εκθέσουν άλλες χώρες, καθώς φοβούνται ότι θα έβλαπτε τις διπλωματικές σχέσεις ή θα οδηγούσε άλλες χώρες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες διευκόλυνσης των κυρώσεων στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι αντιπρόσωποι θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων. Σύμφωνα με διπλωμάτες υπάρχει συναίνεση για να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο στο τέλος. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι διπλωμάτες.

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (26/6), που είναι μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι από τους διπλωμάτες αντέκρουσαν αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα για να αποφευχθεί η αμηχανία της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα