ΠΑΣΟΚ: Στον κόσμο του… σαρδάμ για την φορολόγηση επιχειρήσεων- Τα “αυτογκόλ” Χρονοπούλου και Δουδωνή

 ΠΑΣΟΚ: Στον κόσμο του… σαρδάμ για την φορολόγηση επιχειρήσεων- Τα “αυτογκόλ” Χρονοπούλου και Δουδωνή

Στον κόσμο του …σαρδάμ κινείται από χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του σχετικά με την φορολόγηση επιχειρήσεων που ξεπερνούν το πολιτικό αυτογκόλ του Γ. Κατρούγκαλου πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Δείγμα προβληματικής επικοινωνίας των θέσεων ή σύγχυση σχετικά με το τι επιδιώκει. Το θέμα αξιοποιεί, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ν.Δ.

Μετά την Ελένη Χρονοπούλου που απέδωσε σε σαρδάμ τις δηλώσεις περί αύξησης φόρων, ακόμα ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και μάλιστα με αύξηση του συντελεστή από το 5% στο 15%, για όσες παρουσιάζουν κέρδος από 100.000 ευρώ και άνω.

«Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη», είπε χθες το βράδυ η Ελένη Χρονοπούλου του ΠΑΣΟΚ, όμως λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για… σαρδάμ.

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε πως θα υπάρξει φορολόγηση με κλίμακα, δηλαδή θα επιβληθεί φόρος 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 μέχρι 100.000 και 10% – 15% για ποσά από 100.000 και άνω.

«Τώρα θα παίξουμε την κολοκυθιά»

Όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι συγκεκριμένα το ποσοστό φορολόγησης για τα κέρδη από 100.000 και άνω απάντησε: «τώρα θα παίξουμε την κολοκυθιά» και όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι είναι σοβαρό ζήτημα για έναν επιχειρηματία η διαφορά του 5% από το 15% σημείωσε ότι θα είναι το υψηλότερο ποσοστό που ανέφερε, δηλαδή το 15%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης που παρευρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής παρατήρησε ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της μεσαίας τάξης που έχουν κέρδη βρίσκονται σε αυτήν την κλίμακα

Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής της εκπομπής, Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε, μάλιστα, ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για «καπέλο» 10% στον φόρο καθώς σήμερα ο συγκεκριμένος συντελεστής βρίσκεται στο 5%.

Το σαρδάμ

Αναλυτικά ο διάλογος με την Ελένη Χρονοπούλου:

Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, τι έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις»;

Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία (αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα)

Αμυράς: Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμά σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα. Τι εννοείτε;

Χρονοπούλου: Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή, αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά, ανακατανέμοντας τους φόρους, να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς.

Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.

Χρονοπούλου: Ναι, θα αυξήσουμε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσουμε.

Κουβαράς: Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε… Ποιους θα μειώσουν, όλοι το λένε. Ποιους θα αυξήσετε, είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε.

Χρονοπούλου: Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη.

Σχετικά Άρθρα