Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών- “Κλειδώνει” η ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιουνίου – Η νέα στρατηγική των κομμάτων

 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών- “Κλειδώνει” η ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιουνίου – Η νέα στρατηγική των κομμάτων

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Χωρίς θετική εξέλιξη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τυπική διαδικασία με τα κόμματα ήδη να προετοιμάζονται για την εκλογική μάχη στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές.

Ο κύκλος των άκαρπων διερευνητικών εντολών έκλεισε και εάν δεν ευοδωθεί ούτε αυτή η διαδικασία, την Παρασκευή, 26 Μαΐου, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το MEGA οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι:

  • Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος.

Τα κόμματα βάζουν πάλι μπροστά τις μηχανές τους για τις νέες εκλογές. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας στοχεύουν στο να επιβεβαιωθεί και στις δεύτερες κάλπες η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός που φιλοδοξεί να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου για άλλα τέσσερα χρόνια, πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς το μήνυμα έχει σταλεί από τον λαό και το μόνο που μένει είναι να αποκτήσει μία δυνατή κυβερνητική πλειοψηφία, μέσω της ενισχυμένης αναλογικής.

  • Το γρήγορο τέμπο που «έδωσε» ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιστρέφοντας, άμεσα, με τη σειρά τους τη διερευνητική εντολή που έλαβαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό, ώστε όχι μόνο να διατηρήσει τα ποσοστά, αλλά και για να τα διευρύνει. Ένα ακόμα μεγαλύτερο νούμερο, θα μεταφραστεί σε ισχυρότερη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, κάνοντας πιο εφικτό τον στόχο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Έτσι, έχοντας, πλέον, μία ευρεία πλειοψηφία θα μπορέσει να περάσει ρυθμίσεις που αποτελούν εμβληματικοί στόχοι για το κόμμα, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε για την Πέμπτη, 25 Μαΐου την Κεντρική Επιτροπή, όπου θα επιχειρήσει να δώσει σύνθημα αντεπίθεσης, μετά την απροσδόκητη συντριβή της 21ης Μαΐου. Μάλλον, θα γνωρίζει πια τους λόγους της κατακρήμνισης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, και καλείται να στρέψει ανάλογα το καράβι, διότι η 25η Ιουνίου έρχεται με… φόρα.

Πρώτος στόχος θα είναι να συγκρατηθούν οι διαρροές, να μην υπάρχει διεύρυνση της διαφοράς, που μπορεί να έρθει αν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξουν να μην ψηφίσουν στις νέες εκλογές και ίσως να «επαναπατρίσει» κάποιες ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που έχει υψηλότερες, διψήφιες, φιλοδοξίες.

Μπορεί το διψήφιο ποσοστό να μην είναι τόσο ισχυρό όσο θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, η θεαματική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επιτρέπει σχεδιασμούς που βλέπουν επιστροφή σε ρόλο «κύριου παίκτη».

Ο διμέτωπος του Νίκου Ανδρουλάκη κατά Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να παραμείνει ως βασική στρατηγική επιλογή και καθώς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να δώσει στίγμα δυναμικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, με τη φυσική του πλέον παρουσία.

Η νέα προεκλογική περίοδος αρχίζει με όλους τους «παίκτες» να παίρνουν πάλι θέσεις στο τραπέζι, κρατώντας καλά κρυμμένα τα χαρτιά τους και ίσως να κρύβουν κάποιους άσους στο μανίκι. 

Σχετικά Άρθρα