Guardian: Η νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας

 Guardian: Η νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας

Το editorial του Guardian αναλύει το «πόρισμα» της κάλπης, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε άμεση ανασύνταξη και συνεργασία, απέναντι στην «ηγεμονία Μητσοτάκη», για χάρη «εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού».

«Η νίκη της κεντροδεξιάς αποτελεί κακό γεγονός για όσους έχουν υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Για χάρη εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν στο χείλος της καταστροφής, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση ανασύνταξη και να βρουν κοινά σημεία συνεργασίας. Η -φιλική στις αγορές- πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να χαροποιεί ιδιαίτερα τις τράπεζες και τους επενδυτές, ωστόσο οι μη έχοντες συνεχίζουν να υποφέρουν υπό τις συνέπειες της τιμωρητικής λιτότητας.

Η ελληνική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη σε σχέση με το 2008. Τα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικών αποκλεισμών παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η οικονομική σταθερότητα και η αποπληρωμή των χρεών λειτουργεί εις βάρος των γενικών στάνταρ διαβίωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει στην ίδια γραμμή, οδηγώντας τις αγορές στο να τον επικροτούν. Έπειτα από μία οδυνηρή βραδιά, οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε να επανέλθουν στη συζήτηση περί εξουσίας», καταγράφει γλαφυρά ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου καταγράφεται ως ήττα από την οπτική γωνία της Αριστεράς, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε το 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν ο νικητής των εκλογών και έλαβε την εντολή αντίστασης απέναντι στα ασφυκτικά μέτρα που απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

«Σε αυτές τις εκλογές, το κάλεσμα αφορούσε τη στήριξη των δημόσιων δομών, αλλά δεν φαίνεται να είχε αντίκρισμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με τον Guardian να κάνει αναφορά στη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα