Προκήρυξη νέων εκλογών: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων

 Προκήρυξη νέων εκλογών: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων

Ταχέως κινούνται οι διαδικασίες για τις δεύτερες κάλπες μετά τη μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου και την παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα επιτελεία των κομμάτων καταστρώνουν τα σχέδια τους και εξετάζουν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν αναμονή της επίσημης προκήρυξης των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου με τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών ορίζεται ως εξής: Την ερχόμενη Κυριακή (28/5) ή Δευτέρα (29/5) αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με τον χρόνο επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο. Αν δηλαδή προλάβει το Πρωτοδικείο να επικυρώσει τα αποτελέσματα έως την Παρασκευή, η ορκωμοσία θα διεξαχθεί την Κυριακή. Διαφορετικά, την Δευτέρα.

  • Αν λοιπόν η ορκωμοσία πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά ακολουθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολουθεί η διάλυσή της με το Προεδρικό διάταγμα. Παράλληλα, από τις 23 μέχρι τις 28 Μαΐου, δηλαδή την εβδομάδα που διανύουμε, θα πρέπει να οριστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο ορισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα γιατί θα πρέπει να υπογράψει τη διάλυση της Βουλής και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτός θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Έπειτα, χρειάζονται εννέα μέρες από την διάλυση της Βουλής μέχρι στο αρμόδιο πια τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα προσπάθεια καθόδου και του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκλογών την 25η Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η στρατηγική των κομμάτων

Η απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ θα επικυρωθεί ουσιαστικά στις επόμενες κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς το μήνυμα έχει σταλεί από τον λαό και το μόνο που μένει είναι να αποκτήσει μια δυνατή κυβερνητική πλειοψηφία, μέσω της ενισχυμένης αναλογικής.

Κράτησε μόλις για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε στην Πρόεδρο τηλεφωνικώς εντός της ίδιας ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας που ακολουθεί αναμένεται να πράξει ακριβώς το ίδιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί αναλόγως ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό ώστε όχι μόνο να κρατήσει τα ποσοστά, αλλά και για να τα διευρύνει. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ η απροσδόκητη μεγάλη ήττα και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν μπροστά έναν δύσκολο μήνα δορμολογώντας αλλαγές στο εύρος που τους επιτρέπει ο χρόνος.

Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ήττα στην στάση των υπολοίπων κομμάτων της Αριστεράς που όπως είπε «κοίταζαν το χωράφι τους, ενώ εμείς κοιτούσαμε τη χώρα».

Πρώτος στόχος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκρατηθούν οι διαρροές, να μην υπάρχει διεύρυνση της διαφοράς, που μπορεί να έρθει αν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του επιλέξουν να μην ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου και ίσως να «επαναπατρίσει» κάποιες ψήφους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, την «ανάσα» του οποίου νοιώθει πλέον πιο έντονα.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί ευφορία. Μπορεί το διψήφιο ποσοστό να μην είναι τόσο ισχυρό όσο θα ήθελαν στη Χαριλάου Τρικούπη, η θεαματική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν ένα απρόσμενο δώρο, καθώς επιτρέπει σχεδιασμούς που βλέπουν επιστροφή σε ρόλο «κύριου παίκτη». Ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παραμείνει ως βασική στρατηγική επιλογή και καθώς το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να δώσει στίγμα δυναμικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, με την παρουσία πλέον του αρχηγού του.

Στο ΚΚΕ επίσης επικρατεί ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών με στόχο στις δεύτερες κάλπες να διατηρηθούν το δυνατόν σε αυτά τα επίπεδα οι έδρες του κόμματος στη Βουλή.

Ευχαριστημένοι από το ποσοστό και στην Ελληνική Λύση με τα βέλη του Κυριάκου Βελόπουλου να κατευθύνονται στην αναερχόμενη ΝΙΚΗ ένα κόμμα που απευθύνεται στο χώρο της δεξιάς από τη ΝΔ έως τις παρθφές της ακροδεξιάς.

Στο ΜέΡΑ25 επικρατεί απογοήτευση για το αποτέλεσμα ενώ αντίθετα στην Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου υπάρχει αισιοδοξία για είσοδο στη Βουλή.

Πώς προκύπτουν οι έδρες με την ενισχυμένη αναλογική

Με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών ενώ κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω. Με 26%, λαμβάνει 22 έδρες, με 27% 24 έδρες, με «ταβάνι» τις 50 έδρες που προκύπτουν από ποσοστό πάνω από 40%, όπως τώρα.

Αφού καθοριστεί το μπόνους των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα, τότε θα προκύψει και ο αριθμός των εδρών που θα μοιραστούν όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Για τον υπολογισμό των ποσοστών και των μπόνους λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά οι έγκυρες ψήφοι.

Σχετικά Άρθρα