Μητσοτάκης: Θα πω την Δευτέρα τι θα κάνω την διερευνητική εντολή – Προσδοκώ καθαρή νίκη της ΝΔ

 Μητσοτάκης: Θα πω την Δευτέρα τι θα κάνω την διερευνητική εντολή – Προσδοκώ καθαρή νίκη της ΝΔ

Αυλαία με το MEGA και το Live News έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεντεύξεις της προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για όλα τα θέματα τόσο της πολιτικής επικαιρότητας και ερωτήθηκε και για προβλήματα της καθημερινότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση Κατρούγκαλου, αναφέρθηκε σε όσα σχεδιάζει αν επανεκλεγεί, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι την Δευτέρα θα αποκαλύψει τι θα κάνει με την διερευνητική εντολή έκανε τον προσωπικό του απολογισμό και μίλησε και για τους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πως ήταν η προεκλογική περίοδος για εκείνον. «Η μάχη είναι πάντα δύσκολη και όμορφη», είπε και τόνισε πως θεωρεί ότι την προεκλογική περίοδο μπορεί να επικοινωνήσει όλα όσα έγιναν αλλά και θα γίνουν. Σημείωσε ότι τον νοιάζει το μέλλον και όχι το παρελθόν. 

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου η επόμενη ερώτηση στον πρωθυπουργό. Αν ήταν κρυφή ατζέντα του κ. Τσίπρα γιατί τον διέγραψε; «Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μια τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και μέσα από φόρους και από εισφορές. Σήμερα οι πολίτες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι πληρώνουν σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε όλα όσα πιστεύουν πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και αν θα δώσει κίνητρα έτσι ώστε να αυξηθούν και οι μισθοί των εργαζομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι για να αυξηθούν οι μισθοί πρέπει οι επιχειρήσεις να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και έτσι θα έχουν και μεγαλύτερα έσοδα. Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει στον τουρισμό.

Χαρακτήρισε επίσης δομική λύση στην ακρίβεια την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η οποία θα έρθει σε συνδυασμό με μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα και μειώσεις φόρων.

Για τον πρωτογενή τομέα ο πρωθυπουργός είπε ότι τον απασχολεί το θέμα και τόνισε ότι οι ποσότητες που παράγονται είναι περισσότερες. Οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα πηγαίνουν στους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς είπε. Μάλιστα υπενθύμισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων. Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα είναι τα συνεργατικά σχήματα, σημείωσε και υπάρχουν πολλοί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται. Οι εξαγωγές μας πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, είπε.

Μόνο στην Ημαθία και στην Πέλλα έχουμε δώσει σε δυο περιφερειακές ενότητες πάνω από 300 εκατομμύρια, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την κατάσταση στην δημόσια υγεία και είπε ότι χρειάζονται πολλοί τομείς βελτίωση. Είπε ακόμα ότι τους πολίτες τους ενδιαφέρει οι παροχές υγείας να είναι δωρεάν και ας προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. «Για μένα η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι κάτι στο οποίο θα δώσω μεγάλη έμφαση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε την ανάγκη ακόμα και οι ξενοδοχειακές υποδομές να είναι εφάμιλλες των ιδιωτικών. «Δεν είναι ο φτωχός συγγενής τα δημόσια νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα δείξω ανοχή στην αστυνομική βία

«Χρειαζόμαστε και άλλους αστυνομικούς στο δρόμο», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την εγκληματικότητα και τόνισε ότι ποτέ δεν θα δείξει καμία ανοχή στην αστυνομική βία. Οι αστυνομικοί μας δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση εξουσίας και βίας.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι έχει υλοποιηθεί μερικώς και πως κινήθηκε πιο σταδιακά αλλά τις φορές που χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση της αστυνομίας αυτό έγινε με τρόπο εμφατικό.

Πολλά άβατα έχουν σπάσει, υποστήριξε και είπε ότι η μάχη σταδιακά κερδίζεται με τα πανεπιστήμια να κάνουν βήματα εξωστρέφειας.

«Πάρα πολλά άβατα έχουν σπάσει»

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε πως έχει υλοποιηθεί μερικώς, με περιπολίες γύρω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και το ΑΠΘ.

«Πήγαμε πιο σταδιακά, αξιολογώντας τον τρόπο που το μέτρο αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αλλά τις φορές που χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια έγινε κι έγινε με τρόπο εμφατικό.

«Θεωρώ ότι είναι κατάκτηση για την κοινωνία το γεγονός ότι έχουμε αντιληφθεί ότι το άσυλο είναι άσυλο ιδεών κι όχι παρανομίας. Πιστεύω συνολικά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Πάρα πολλά άβατα έχουν σπάσει», συμπλήρωσε.

«2.000 καινούργια λεωφορεία στην Αττική τα επόμενα τρία χρόνια»

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για τις υποδομές και για τα λεωφορεία τα οποία δεν είναι λειτουργικά και προανήγγειλε 2.000 καινούργια λεωφορεία στην Αττική τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει και για «λεωφορεία, τρένα, τα οποία πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να αναβαθμίσουμε και να είναι 100% ασφαλή. Θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία και στις μεταφορές όχι μόνο με την έννοια των έργων υποδομής αλλά γιατί τελικά οι μαζικές μεταφορές είναι κοινωνική πολιτική».

«Θα έχουμε 2.000 καινούργια λεωφορεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στην Αττική και αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί ό,τι και να ‘ναι όταν μπαίνεις κάποιος σε ένα λεωφορείο που είναι παλιό αισθάνεται ότι το κράτος κάπως τον περιφρονεί και περιφρονεί τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας γιατί αυτοί παίρνουν τα λεωφορεία. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στον νέο μας εξοπλισμό, πολλά θα είναι ηλεκτρικά γιατί εκεί πηγαίνει όλη η έννοια της μετακίνησης και κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές, το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο. Πολλές πόλεις της περιφέρειας το έχουν κάνει, όχι η Αθήνα. Κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλικές, πιο πράσινες αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα για μετακινήσεις με πολύ χαμηλό τίμημα», προσέθεσε.

«Απαράδεκτο να βάζουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των συναντήσεων που είχε με γονείς των θυμάτων στα Τέμπη και έκανε λόγο «κοπτοραπτική» και λόγια που βάζουν στο στόμα του λόγια που δεν έχει πει κάνοντας λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον του.

«Δεν θέλω να μιλήσω με τις συναντήσεις που έχω κάνει με πολλούς γονείς. Τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για εμένα. Το έχω αναλάβει με θάρρος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου αλλά όχι και να βάζουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε αρχικά και αναφέρθηκε στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και στα μέτρα που πρέπει γίνουν.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί, δεν είναι δικό μου θέμα αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη θα το αντιληφθεί. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό είναι που ψάχνουν και οι ίδιοι οι γονείς ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που χάθηκαν», προσέθεσε.

«Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε ασφαλή τρένα, όπου κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα. Το έργο προχωράει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, ο κόσμος ξαναμπαίνει στο τρένο αλλά θα χρειαστούμε χρόνο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού», συμπλήρωσε.

Υποκλοπές

Σε ερώτηση αν γνωρίζει τι έχει γίνει με την υπόθεση των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν κρύφτηκε ποτέ για το ζήτημα και έχει αναλυθεί στη Βουλή.

«Δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα πέραν της ευθύνης για το λάθος που έγινε και της ανάγκης να διορθωθεί. Εκεί θα επιμείνω στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ότι ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάρχει ένα πολύ αυστηρό φίλτρο για να γίνει μία νόμιμη επισύνδεση και στην ανάγκη να ενισχύσουμε περισσότερο την ΕΥΠ, η οποία πρέπει να παρέχει επειδή ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς πρέπει να παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους και πρωτίστως στον πρωθυπουργό αξιόπιστες πληροφορίες για την εξωτερική ασφάλεια», είπε αρχικά.

«Έχω πάρει τις αποφάσεις μου με γνώμονα αυτά τα οποία γνωρίζω και την ανάγκη να διορθώσω το λάθος το οποίο έγινε», προσέθεσε.

«Προσδοκούμε σε μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας»

Σε ερώτηση αν είναι πρώτο κόμμα και αν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να πει τι θα κάνει τη Δευτέρα γιατί κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε υποθετικά σενάρια.

Όμως ξεκαθάρισε πως «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης και δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση».

«Είμαστε σε μία λεπτή περίοδο περισυλλογής όπου δεν θα μπορούμε να μιλάμε και η ευθύνη περνάει στους πολίτες και μετά θα ξαναμιλήσουμε το βράδυ των εκλογών. Προσδοκούμε σε μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό εργάζομαι και πιστεύω ότι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει και τις ισχυρές προϋποθέσεις για να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερότητα για την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω πει ότι θα αναλάβω τη διερευνητική εντολή, το τι θα κάνω θα το πω τη Δευτέρα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα