Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία:”Η Ιστορία κρύβει και σκοτεινές στιγμές” – Άγκυρα: Να σταματήσει η “προκλητική” ρητορική”

 Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία:”Η Ιστορία κρύβει και σκοτεινές στιγμές” – Άγκυρα: Να σταματήσει η “προκλητική” ρητορική”

Ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προκάλεσε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητά από την χώρα μας να σταματήσει την «προκλητική» ρητορική. Σε αυστηρούς τόνους η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Τουρκία γιορτάζει την Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ.

«Η 19η Μαΐου 1919 είναι μια ημερομηνία, όταν ένα έθνος ξεκίνησε τον αγώνα του για επιβίωση υπό την ηγεσία του μεγάλου ηγέτη Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας.Αυτός ο μοναδικός απελευθερωτικός αγώνας έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία ως μάθημα που η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει», αναφέρει το hurriyetdailynews.

 «Η Άγκυρα θεωρεί μάταιη προσπάθεια να στοχοποιηθεί αυτή η ειδική ημέρα, η οποία αντιπροσωπεύει την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, μέσω των «αβάσιμων ποντιακών ισχυρισμών ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων» κατά της ιστορίας της Τουρκίας, αναφέρει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι πράξεις τους τροφοδοτούν την τουρκική εχθρότητα, ενώ οι δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα «διαστρεβλώνουν» τα ιστορικά γεγονότα.

 «Υπενθυμίζουμε σε όσους στοχοποιούν τη χώρα μας με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς και δηλώσεις ότι η ευθύνη της Ελλάδας και το γεγονός ότι καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση για τις θηριωδίες που διέπραξε ο εισβολέας ελληνικός στρατός κατά παράβαση των νόμων του πολέμου κατά την αιματηρή εισβολή στην Ανατολία καταγράφηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Καλούμε τους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «εργαλεία» όπως η εξαπάτηση, η διαστρέβλωση, η κατασκευή, το ψέμα και η αντιστροφή της αλήθειας, να αντιμετωπίσουν τη δική τους σκοτεινή ιστορία, απαλλαγμένοι από την υστερία που πηγάζει από την τουρκική εχθρότητα», ανέφερε το υπουργείο.

[Η Άγκυρα συστήνει σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί να συνεχίσουν την προκλητική ρητορική και τις προκλητικές τους ενέργειες σήμερα].

Ο κ. Μητσοτάκης στις 19 Μαΐου έκανε δήλωση για τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και είπε: «Ενώ όσοι διέφυγαν, άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες για να αναστηθούν στην πατρίδα. Διατηρώντας πάντα ζωντανή την ιστορία και την παράδοσή τους».

ΥΠΕΞ: Μόνο αναγνωρίζοντας τα λάθη τους οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται

Σε αυστηρό τόνο απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που αφορά σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων. «Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Η Ιστορία όμως κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται, ούτε να παραγράφονται, ούτε να παραποιούνται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές. Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα