“Αδειάζει” Κατρούγκαλο ο Τσίπρας: Είναι εκτός προγραμματικού πλαισίου- “Πόλεμος” Σκέρτσου-Τσαπανίδου για τις ασφαλιστικές εισφορές

 “Αδειάζει” Κατρούγκαλο ο Τσίπρας: Είναι εκτός προγραμματικού πλαισίου- “Πόλεμος” Σκέρτσου-Τσαπανίδου για τις ασφαλιστικές εισφορές

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου προκαλούν, ωστόσο, έντονη αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις και του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάτι που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει προσωπικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, από απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε, στην οποία θα αναφέρει ότι το πρόγραμμα του κόμματος προστατεύει την περιουσία και το εισόδημα της μεσαίας τάξης με ελαφρύνσεις και πως η χθεσινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, περί ασφαλιστικών εισφορών, ήταν εκτός προγραμματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Διόρθωση” από Κατρούγκαλο

Πίσω παίρνει ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημα.

Μιλώντας στο Blue Sky ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».

Ερωτηθείς από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, εάν θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».

H τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν. Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές : Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα, ετοιμάζει νέα φορο-επιδρομή

Μετά την αποκάλυψη δια στόματος Γιώργου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας».

«Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν «βγαίνει» χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε “ναι” στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και “όχι” στη δεύτερη φορά στη συμφορά», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Οι δηλώσεις Τσαπανίδου

 «Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει, κ. Μητσοτάκη».

 «Άλλα τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ανάσα στη μεσαία τάξη», καταλήγει η Π. Τσαπανίδου.

Κατρούγκαλος : Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προβλέπει επιβαρύνσεις μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της», σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας», προσθέτει και προβλέπει δέσμευση για την ενίσχυση των συνταξιούχων με την 13η σύνταξη,  την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα  κατασκευής της.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη,  την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 
Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη,  ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. 
Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών ή των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.
 
Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:
Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και τη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.
Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.
Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους.»

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανακοινώσεις εξέδωσαν και το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες, εμπόρους και μηχανικούς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι ετοιμάζει «νέα φορο-επιδρομή».

H δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού για τον «νόμο Κατρούγκαλου»
«Ο ”νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση.

Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.

Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε Κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Σχετικά Άρθρα