Κατρούγκαλος για θέση στον ΟΗΕ: Ντροπή για όσους διακινούν παραμύθια και σενάρια συναλλαγής

 Κατρούγκαλος για θέση στον ΟΗΕ: Ντροπή για όσους διακινούν παραμύθια και σενάρια συναλλαγής

Τις πληροφορίες περί υποστήριξης από την κυβέρνηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος εκλέχθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη θέση του «Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή Τάξη» στις 05/04, έσπευσε να διαψεύσει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εμφανώς ενοχλημένος, δηλώνει πως μένει «κατάπληκτος από την ενορχήστρωση του ψέματος». Διευκρινίζοντας πως η θέση είναι άμισθη, υποστηρίζει πως η υποψηφιότητά του ήταν ατομική. «Δεν υποβλήθηκε ούτε υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Ντροπή για όσους διακινούν παραμύθια και σενάρια συναλλαγής», αναφέρει.

Η ανάρτηση Κατρούγκαλου:

«Δεν θα έπρεπε, αλλά μένω κατάπληκτος από την ενορχήστρωση του ψέματος.

1-Η θέση στον ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα τιμητική, αλλά άμισθη.

2-Η υποψηφιότητα μου ήταν ατομική, δεν υποβλήθηκε ούτε υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση.

Ντροπή για όσους διακινούν παραμύθια και σενάρια συναλλαγής.»

Βηματοδότης: Η εκλογή Κατρούγκαλου στη θέση αυτή έγινε με την στήριξη της κυβέρνησης

Ο Βηματοδότης νωρίτερα υποστήριζε πως η εκλογή στη θέση αυτή, η οποία αποτελεί μία από τις λεγόμενες «Ειδικές Διαδικασίες» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες στελεχώνονται από ανεξάρτητους ειδικούς παγκόσμιας φήμης (Ανεξάρτητοι Εμπειρογνώμονες και Ειδικοί Εισηγητές) μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής, έγινε με την στήριξη της κυβέρνησης.

Το έργο τους, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, είναι να διερευνούν την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να προβαίνουν σε επιτόπιες επισκέψεις στις χώρες που επιλέγουν, να συντάσσουν εκθέσεις και γενικά να συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα και τα άλλα όργανα του ΟΗΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε σε συγκεκριμένη θεματική (π.χ. Δικαίωμα στο περιβάλλον, Ελευθερία των συγκεντρώσεων) ή με επικέντρωση σε μία χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η Παλαιστίνη ή το Ιράκ.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού

«Η θέση αυτή αποτελεί μία από τις λεγόμενες «Ειδικές Διαδικασίες» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες στελεχώνονται από ανεξάρτητους ειδικούς παγκόσμιας φήμης (Ανεξάρτητοι Εμπειρογνώμονες και Ειδικοί Εισηγητές) μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής.

Το έργο τους είναι να διερευνούν την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να προβαίνουν σε επιτόπιες επισκέψεις στις χώρες που επιλέγουν, να συντάσσουν εκθέσεις και γενικά να συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα και τα άλλα όργανα του ΟΗΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε σε συγκεκριμένη θεματική (π.χ. Δικαίωμα στο περιβάλλον, Ελευθερία των συγκεντρώσεων) ή με επικέντρωση σε μία χώρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η Παλαιστίνη ή το Ιράκ.

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για το δημόσιο χρέος, για παράδειγμα, είχε επισκεφθεί και ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καταγγέλλοντας διάφορες πλευρές των μνημονίων ως αντίθετες σε θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Για πόσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση

Οι εισηγητές και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εκλέγονται για θητεία τριών ετών, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη θεματική (Δίκαιη και Δημοκρατική Διεθνής Τάξη) είναι η ευρύτερη των Ειδικών Διαδικασιών, και επιτρέπει την εξέταση σχεδόν όλων των μεγάλων προβλημάτων της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι εκθέσεις του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα υποβάλλονται και ψηφίζονται όχι μόνον στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την ετήσια σύνοδο της.

Σχετικά Άρθρα