Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στην ανακοίνωση Κατρούγκαλου για απόσυρση από τις εκλογές- Το τηλεφώνημα Τσίπρα

 Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στην ανακοίνωση Κατρούγκαλου για απόσυρση από τις εκλογές- Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Πλούσιο και έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από την απόφαση του Γιώργου Κατρούγκαλου να ανακοινώσει τελικά την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη (ανεξαρτήτως αν υπάρχει γραφειοκρατικό κώλυμα λόγω ανακήρυξης του ψηφοδελτίου από τον Άρειο Πάγο) μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε μια προσωπική του δήλωση περί των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο συναγερμός χτύπησε από νωρίς στην Κουμουνδούρου καθώς οι δηλώσεις Κατρουγκαλου το βράδυ της Τετάρτης έγιναν η αιτία για ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και παρά την απάντηση Τσαπανίδου το ζήτημα άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα φιλοκυβερνητικά σάιτ.

  • Τότε έπεσαν τα πρώτα τηλεφωνήματα στον Γιώργο Κατρούγκαλο θέτοντας το ζήτημα διορθωτικής δήλωσης κάτι που ο ίδιος ο πρώην Υπουργός έκανε αμέσως. Κομματικές πηγές μάλιστα χαρακτήριζαν ανεπίτρεπτο δυο ημέρες πριν τις κάλπες να ανοίγουν τέτοια ζητήματα 

Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ξεκαθάρισε εν είδει παρέμβασης και με αφορμή τις αντιδράσεις ότι δεν τίθεται θέμα καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά θετικές παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το εισόδημά τους με κορυφαία την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. (Απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα η οποία θα μεταδοθεί αύριο από το in.gr μπορείτε να δείτε εδώ).

Επειδή όμως το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό και διαιωνιζόταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του libre ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε έντονες εισηγήσεις για λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων προκειμένου να κλείσει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και παρά τη συνεδρίαση του εκλογικού σχεδιασμού οι επιπτώσεις είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές, και οι εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα ήταν ομόφωνες για την απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου πριν το θέμα κακοφορμίσει περισσότερο και αρχίσει να στοιχίζει στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Κατόπιν τούτων ο Αλέξης Τσίπρας από το γραφείο του στην Κουμουνδούρου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, κάλεσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο και συνομίλησαν για τις αποφάσεις, χωρίς να προκύψει καμία μεταξύ τους ένταση. Έτσι για τον Γιώργο Κατρούγκαλο οι εξελίξεις ήταν μονόδρομος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά η απόφαση ήταν να ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως κάτι τέτοιο «σκόνταφτε» σε ένα γραφειοκρατικό ζήτημαΤα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί και τα κόμματα δεν μπορούν να αφαιρέσουν το όνομα υποψηφίου, παρά μόνο αν ο ίδιος ανακοινώσει ότι αποσύρεται, όπως και έγινε.

Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του την ανακοίνωσε μέσω twitter με το ακόλουθο μήνυμα:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Σχετικά Άρθρα