Μηταράκης στο libre: Μονοκομματική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα μονοχρωματική- Στις συνεργασίες χρειάζεται να συμφωνούν πάνω από μία πλευρές

 Μηταράκης στο libre: Μονοκομματική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα μονοχρωματική- Στις συνεργασίες χρειάζεται να συμφωνούν πάνω από μία πλευρές

«Ο πρωθυπουργός  μας το έχει καταστήσει σαφές πως η Νέα Δημοκρατία αναζητά μία καθαρή και σαφή εντολή διακυβέρνησης έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πρόκληση μακριά από πιθανές μικροπολιτικές σκοπιμότητες», δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, Νότης Μηταράκης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για το έργο του στο πλαίσιο του μεταναστευτικού, αλλά και για τους λόγους που αποφάσισε να επιστρέψει από το εξωτερικό και να ασχοληθεί με την πολιτική.

Σ’ ότι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, δηλώνει σίγουρος ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χάσει η ΝΔ τις εκλογές». Όπως λέει «θα σεβαστούμε την λαϊκή εντολή, ωστόσο για τις συνεργασίες χρειάζεται να συμφωνούν πάνω από μία πλευρές…»

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, τι είναι αυτό που ωθεί έναν νέο άνθρωπο, με θέση οικονομικού αναλυτή και διευθυντή έρευνας στη Fidelityinternational, να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα και να ασχοληθεί με την πολιτική στην Ελλάδα;

Η ανάγκη να προσφέρω στην Πατρίδα μου αποτελούσε για εμένα κινητήριο δύναμη. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό, γύρισα στην Ελλάδα όταν πολλοί νέοι άνθρωποι αναγκάζονταν λόγω των συνθηκών να μεταναστεύσουν. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλλω στο να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπορέσω ως βουλευτής Χίου από το 2015 να προσπαθήσω να λύσω τα προβλήματα του τόπου μου. Με αυτόν τον γνώμονα πορεύομαι και τα αποτελέσματα τόσο στο μεταναστευτικό τα τελευταία τρία χρόνια, όσο και στο νησί μου, δείχνουν πως με σκληρή δουλειά, πρόγραμμα και συνεργασίες προβλήματα δεκαετιών μπορούν να λυθούν.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα νησιά σχετικά με τους πρόσφυγες;

Όπως είχαμε δεσμευτεί, μειώσαμε ουσιαστικά τις παράνομες ροές από το 2020. Από την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όταν και είχαν βρεθεί στην χώρα μας πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι, πλέον βιώνουμε τον χαμηλότερο αριθμό αφίξεων της τελευταίας δεκαετίας, με 8.700 το 2021 και 14.000 το 2022.

Την ίδια ώρα, καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά στα οποία οι τοπικές κοινωνίες κυριολεκτικά ασφυκτιούσαν.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2019 διέμεναν στα νησιά μας 40.000 άτομα, ενώ σήμερα κάτω από 5.000. Αριθμοί, οι οποίοι αποδεικνύουν την εξαιρετική δουλειά που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε στο μεταναστευτικό και αναδεικνύουν ότι η διαμονή στα σημεία εισόδου, και στα νησιά και στον Έβρο, είναι προσωρινή.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που φτάνουν ανήμποροι στην Ευρώπη, δεν είναι λες και έχουμε να κάνουμε με εισβολείς; Τις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν από πολέμους. Συμφωνείτε σε αυτό;

Συμφωνώ με το ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα που βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταναστευτικών οδών, έχει δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Όπως οφείλει παράλληλα να διαθέτει τις υποδομές και τις διαδικασίες προκειμένου να μπορεί να προσφέρει ταχείς διαδικασίες ασύλου αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο. Αυτό πετύχαμε από το 2020. Τέθηκε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και φιλοξενίας, καταργώντας δομές τύπου «Μόρια».

Με έμφαση στην ασφάλεια, για την προστασία των διαμενόντων, των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών. Μειώσαμε τον αριθμό των άναρχων δομών από 121 σε 33 πλήρως εκσυγχρονισμένες, ενώ σε Σάμο, Κω και Λέρο με τις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές δείξαμε ότι με την στρατηγική μας καθιερώσαμε το αίσθημα ασφάλειας σε μετανάστες και ντόπιους. Αυτό σημαίνει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Όλη αυτή η ιστορία με το predator και τις παρακολουθήσεις τι είδους γεύση σας άφησαν; Γιατί η κυβέρνηση έβαλε εμπόδια στην διερεύνηση του θέματος;

Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που μετέτρεψε τις παράνομες παρακολουθήσεις σε πλημμέλημα ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξανά, σε κακούργημα. Το λογισμικό παράνομων επισυνδέσεων, Predator είναι παράνομο στην Ελλάδα και δεν χρησιμοποιείται από τις αρχές.

Αν τελικά η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και δεν υπάρξει η περίφημη αυτοδυναμίαστις εκλογές του Ιουλίου, τι θα συμβεί; Θα αναζητηθούν λύσεις μέσω της συνεργασίας με άλλα κόμματα ή μεμονωμένους βουλευτές ή θα πάμε σε τρίτες εκλογές;

Ο πρωθυπουργός μας το έχει καταστήσει σαφές πως η Νέα Δημοκρατία αναζητά μία καθαρή και σαφή εντολή διακυβέρνησης έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πρόκληση μακριά από πιθανές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, επιθυμεί να έχει μία μονοκομματική κυβέρνηση αλλά όχι απαραίτητα μονοχρωματική, κάτι που απέδειξε και κατά την τετραετία που πέρασε.

Έχει γίνει δε σαφές σε κάθε τόνο πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι συμπαγής και δεν υπάρχει ενδεχόμενο «συνεργασίας» με άλλους βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Εμείς, θα σεβαστούμε την λαϊκή εντολή, ωστόσο για τις συνεργασίες χρειάζεται να συμφωνούν πάνω από μία πλευρές και όπως πορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έδειξαν πως το τελευταίο που δείχνει να τα ενδιαφέρει είναι οι συγκλίσεις. Φάνηκε άλλωστε και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών…

Η ήττα της ΝΔ στις εκλογές τι είδους συνέπειες θα έχει εντός του κόμματος;

Δεν υπάρχει περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να ηττηθεί στις εκλογές γιατί οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι έζησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και πόσο άλλαξε η ζωή τους προς το καλύτερο επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία κοιτά τους Έλληνες στα μάτια και ξέρει πως αυτοί αναγνωρίζουν ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το μεταναστευτικό τέθηκε υπό έλεγχο, οι φόροι μειώθηκαν, τα εισοδήματα των πολιτών στηρίχθηκαν και αυξήθηκαν, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις όπως η πανδημία, η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ ενισχύσαμε τόσο την γεωπολιτική θέση της Πατρίδα μας όσο και την Άμυνά μας. Ο πρωθυπουργός ήταν και θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προσωπικές σας πολιτικές φιλοδοξίες που φτάνουν;

Σας προείπαπως στόχος μου είναι να προσφέρω στον τόπο μου. Έχοντας συμβάλλει στο να έρθουν σε φάση υλοποίησης και ολοκλήρωσης «τα έργα της γενιάς μας» στης Χίο, δηλαδή οι απαραίτητες υποδομές που είχαν απαξιωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση τη Χίου, επόμενή μου δέσμευση για την τετραετία που έρχεται είναι να επιλύσω το θέμα του υδροδότησης στο νησί μας. Από εκεί και έπειτα πιστεύω πως κανείς δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αιώνιος στην πολιτική.

Σχετικά Άρθρα