Δημοσκοπήσεις και εκπλήξεις της τελευταίας ώρας: Δύο κόμματα μπορεί να σπάσουν το όριο του 3%- Τι βρίσκουν για το ΠΑΣΟΚ- Παραμένει ψηλά το ποσοστό των αναποφάσιστων

 Δημοσκοπήσεις και εκπλήξεις της τελευταίας ώρας: Δύο κόμματα μπορεί να σπάσουν το όριο του 3%- Τι βρίσκουν για το ΠΑΣΟΚ- Παραμένει ψηλά το ποσοστό των αναποφάσιστων

Το Μέγαρο Μαξίμου διαδίδει τις τελευταίες ώρες πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Ν.Δ έχει δημιουργήσει “πλατώ” στο 36% και πως αποκτά δυναμική που μπορεί να την οδηγήσει σε ποσοστό ακόμα και άνω του 38% στις κάλπες της Κυριακής. Αυτό μένει να αποδειχθεί και στον πραγματικό εκλογικό χρόνο. Όμως, όλοι συμφωνούν πως εκτός από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και την μετεκλογική αρχιτεκτονική που θα αποτελέσει βατήρα είτε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, είτε για την δημοψηφισματικού τύπου αναμέτρηση στις δεύτερες εκλογές, το βράδυ της Κυριακής θα αξιολογηθεί και η αξιοπιστία των ίδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στήνει ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής της ροής των αποτελεσμάτων με εκπροσώπους του στα περίπου 21.200 εκλογικά τμήματα αλλά και με 800 ειδικούς αντιπροσώπους που θα τροφοδοτούν τον κεντρικό εκλογικό μηχανισμό την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο Κώστας Πουλάκης. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνονται διακριτικά -και όχι επίσημα- επιφυλάξεις σχετικά με το σύστημα της Singular Logic.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του libre, υπάρχουν μερικές παράμετροι που ιχνηλατούνται στις μετρήσεις των τελευταίων ωρών και δημιουργούν προϋποθέσεις ακόμα και για εκπλήξεις:

1.Οι δημοσκόποι βρίσκουν πως το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής αγγίζει το πολύ υψηλό ποσοστό του 11%, κάτι πρωτόγνωρο το οποίο δημιουργεί μία άγνωστη “δεξαμενή” ψηφοφόρων που με την συμπεριφορά τους θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ή την διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις δεύτερες εκλογές.

2.Δύο κόμματα, η “Νίκη” του θεολόγου Δ. Νατσιού με σημαντικά ερείσματα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα (πριμοδοτείται από μητροπολίτες αλλά και μοναστήρια του Αγίου Όρους) και εμπρηστική ρητορική κατά των κομμάτων που παραμπέμπει σε ακροδεξιό κόμμα, και η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καταγράφονται με ποσοστά στο 2% ή και λίγο περισσότερο στην Πρόθεση Ψήφου και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν έπιναν τελικά το όριο του 3%! Βεβαίως, σχετικά με τα κόμματα αυτά υπήρξε “απαγορευτικό” από τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη στην ανακοίνωση που εξέδωσε προς τους ψηφοφόρους που θα επέλεγαν το δικό του κόμμα εάν δεν είχε αποκλειστεί από τις εκλογές. Φαίνεται πως μέρος της λεγόμενης “αντισυστημικής” ψήφου κατευθύνεται και προς τα συγκεκριμένα κόμματα. Αυτό φαίνεται να επηρεάζει και την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου που εμφανίζει απώλειες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, διατηρώντας τα ποσοστά του στην Μακεδονία και την Θράκη αλλά πλαγιοκοπείται από τη “Νίκη”.

3.Παραμένει σε υψηλό ποσοστό η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ζώνη. Ακόμα και τώρα οι αναποφάσιστοι φθάνουν περίπου το 10% κάτι που αποτελεί, όπως λένε οι δημοσκόποι, “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Κι αυτό επειδή όσοι είχαν ψηφίσει Ν.Δ το 2019 φαίνεται πως έχουν λάβει τις τελικές αποφάσεις τους: οι περισσότεροι επιστρέφουν στο κυβερνών κόμμα και όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα είναι πιθανότερο ή να απέχουν, ή να επιλέξουν άλλο κόμμα.

4.Παρατηρείται μεγάλη αποσυσπείρωση στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων του προς τη Ν.Δ. Σε μεγάλο βαθμό εκεί κυρίως οφείλεται η αύξηση των ποσοστών του κυβερνωντος κόμματος. Έως ένα βαθμό αυτό είναι λογικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εχει πάρει έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και όσοι μετακινούνται τώρα είναι κατά βάση κεντροδεξιάς απόκλισης. Σε αυτό το εύρημα βασίστηκε, άλλωστε, η επιθετική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Νίκου Ανδρουλάκη το προηγουμενο διάστημα και ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας εάν η Ν.Δ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Κάποιοι δημοσκόποι αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βρεθεί με ποσοστά κοντά ή και κάτω από το 8,1% που πήρε με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το 2019. Βεβαίως υπάρχει και η πιθανότητα υποεκπροσώπησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις, εάν όμως οι μετρήσεις αποδειχθούν ακριβείς θα βρεθούμε μπροστά σε μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ (πολύ λιγότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ), κάτι που θα σημάνει τεκτονικές ανακατατάξεις στο κόμμα αυτό την επόμενη μέρα.

Για τους δημοσκόπους -που “παίζουν” την τραυματισμένη αξιοπιστία τους- η πρωτιά φαίνεται να έχει κλειδώσει τις τελευταίες ημέρες, και θα κριθούν τελικά τα ποσοστά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων και η μεταξύ τους διαφορά. Όλα αυτά, βεβαίως, τελούν υπό την αίρεση να αποδειχθούν μεθοδολογικά ακριβείς οι μετρήσεις και όχι προσπάθεια να “πεισθούν” οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι για τον …”νικητή” και να ενισχύσουν αυτό το ρεύμα. Όπως ομολογούν και αρκετοί από τους δημοσκόπους πολλά θα κριθούν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη. Και οι ίδιοι…

Μετρήσεις: Δείχνουν προβάδισμα με 6,5 μονάδες της Ν.Δ, αλλά άλλα λέει η “παράσταση νίκης”

Στην μέτρηση της Interview για την Political, στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην εκτίμηση του κόσμου για το ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δείχνει να ανεβάζει ελαφρώς τα ποσοστά του και να μειώνει τη διαφορά από τη ΝΔ στο 3,6%.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης της προηγούμενης μέτρησης, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο 4,1%.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά στο 31,7% (από 31,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σκαρφαλώνει στο 28,1% (από 27,5%) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 10,4%, ποσοστό που είχε και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Σχετικά Άρθρα