Ουκρανία: Πούτιν και Ζελένσκι δέχτηκαν να συναντήσουν Αφρικανούς ηγέτες για συζήτηση ειρηνευτικού σχεδίου

 Ουκρανία: Πούτιν και Ζελένσκι δέχτηκαν να συναντήσουν Αφρικανούς ηγέτες για συζήτηση ειρηνευτικού σχεδίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συναντήσουν ομάδα Αφρικανών ηγετών προκειμένου να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές, αν και η θέση της Ουκρανίας είναι πως προϋπόθεση για οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο είναι η αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

«Οι συζητήσεις μου με τους δύο ηγέτες έδειξαν πως είναι αμφότεροι έτοιμοι να δεχθούν τους Αφρικανούς ηγέτες και να συζητήσουν για το πώς αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα τέλος», δήλωσε ο Ραμαφόζα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης στο Κέιπ Τάουν.

«Το αν αυτό θα πετύχει ή όχι θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν», είπε.

Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να δεχθούν την αποστολή στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους, τη Μόσχα και το Κίεβο, ανέφερε δήλωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζεται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντας, της Αιγύπτου, του Κονγκό και της Ζάμπιας.

Ο Ραμαφόζα είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία εξέφρασαν «επιφυλακτική» υποστήριξη στο σχέδιο και πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίσης ενημερωθεί για την πρωτοβουλία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 όμως ο πόλεμος βρίσκεται εν πολλοίς σε τέλμα, αν και η Ουκρανία αναμένεται να ξεκινήσει αντεπίθεση σύντομα στην προσπάθεια να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Η Νότια Αφρική, που θεωρείται από τους πιο στενούς συμμάχους της Μόσχας στην ήπειρο, λέει πως είναι αμερόληπτη και έχει τηρήσει αποχή από την ψηφοφορία σε αποφάσεις του ΟΗΕ για τον πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τις κατηγορίες του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική σύμφωνα με τις οποίες φορτώθηκαν όπλα σε ρωσικό πλοίο από ναυτική βάση στο Κέιπ Τάουν τον Δεκέμβριο.

Σχετικά Άρθρα