Βορίδης: Η αυτοδυναμία είναι στρατηγικός στόχος, αλλά ξέρουμε κι από κυβερνήσεις συνεργασίας

 Βορίδης: Η αυτοδυναμία είναι στρατηγικός στόχος, αλλά ξέρουμε κι από κυβερνήσεις συνεργασίας

«Η πρώτη αναμέτρηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αν θα υπάρχει αυτοδυναμία στη δεύτερη, επομένως η πρώτη δεν έχει ακριβώς τα εντελώς χαλαρά χαρακτηριστικά που κάποιοι θα θέλανε να της προσδώσουν. Είναι αρκετά σκληρά τα χαρακτηριστικά», είπε ο Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές που θα γίνουν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.

«Ανεξάρτητα από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις η εκτίμησή μου είναι ότι και τα δύο κόμματα θα είναι ψηλά. Θεωρώ ότι και τα δύο κόμματα θα είναι κοντά στο 65%. Το όλο επιχείρημα είναι ότι με την απλή αναλογική είναι χαλαρή η ψήφος και θα πάνε στα μικρά κόμματα κλπ παρά ταύτα να ξέρουμε ότι αυτές είναι βουλευτικές εκλογές και αν είναι κάτι με το οποίο θα το συγκρίνουμε θα πρέπει να το συγκρίνουμε με βουλευτικές εκλογές. Επομένως τα χαρακτηριστικά των βουλευτικών εκλογών που είναι μεγάλα κόμματα ισχυρή, απαιτητική και επίμονη διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης αυτό διαμορφώνει ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο», είπε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή και πρόσθεσε: «Είναι τρεις παράγοντες πάρα πολύ κρίσιμοι που θα αποφασιστούν και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την τύχη των επόμενων εκλογών σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση απ’ αυτές. Πρώτον, ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Δεύτερον τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο και αυτό είναι σημαντικό για τη δεύτερη αναμέτρηση γιατί μια καθαρή διαφορά στην πραγματικότητα προδικάζει και το αποτέλεσμα της δεύτερης. Μια καθαρή διαφορά είναι πάνω από 4-5 μονάδες. Και το τρίτο μέγεθος που καθορίζει την 21η και επίσης είναι κρίσιμο και σημαντικό είναι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα στην πρώτη αναμέτρηση τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα η πρώτη αναμέτρηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αν θα υπάρχει αυτοδυναμία στη δεύτερη, επομένως η πρώτη δεν έχει ακριβώς τα εντελώς χαλαρά χαρακτηριστικά που κάποιοι θα θέλανε να της προσδώσουν. Είναι αρκετά σκληρά τα χαρακτηριστικά».

Σχολιάζοντας την απλή αναλογική ο Μάκης Βορίδης τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα μεγάλο στρατηγικό σφάλμα διότι δεν αντιλαμβάνεται τη δομή, το χαρακτήρα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα γιατί αυτά είναι ωραία για τη Γερμανία ή αλλού γιατί έχουν οικοδομήσει μια διαφορετικού τύπου σχέση τα κόμματα εδώ όμως δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

Για την αυτοδυναμία που στοχεύει η Νέα Δημοκρατία

«Η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι στρατηγικός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια άποψη ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές κυβερνήσεις άρα αυτό έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Το ότι το λες δεν σημαίνει ότι και ο κόσμος στο δίνει. Δικαίωμα του είναι, κυρίαρχος λαός είναι ότι θέλει αποφασίζει. Ερχόμαστε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αφού είναι στρατηγικός μας στόχος η αυτοδυναμία εμείς ένα σύστημα το οποίο καθιστά σχεδόν αδύναμη την αυτοδυναμία, η απλή αναλογική, δεν το πιστεύουμε, δεν το θέλουμε. Ερχόμαστε στις δεύτερες εκλογές και λέμε ότι έτσι όπως βλέπουμε την εικόνα τώρα η ισχυρή πιθανότητα είναι ότι θα πάρουμε αυτοδυναμία λέτε όμως «τι θα γίνει αν δεν σας δώσει ο λαός στη δεύτερη, πως θα κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας». Εμείς από τώρα όμως λέμε ότι εμείς σεβόμαστε πάντοτε την εντολή του ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει κυβερνήσεις συνεργασίας η ΝΔ, ξέρουμε από κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν είναι η επιλογή μας αλλά έχουμε κάνει όμως αν πει ο ελληνικός λαός ότι εσείς θέλετε αυτοδυναμία με ενισχυμένο πλειοψηφικό αλλά δεν σας τη δίνουμε την αυτοδυναμία εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε και να εκτελέσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο καλύτερα μπορούμε. Αλλά χρειάζονται δύο για το ταγκό και εννοώ ότι εδώ δεν είμαστε μόνοι μας».

Για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»

«Για μένα θεσμικά δεν τίθεται θέμα δηλαδή είναι αδιανόητο να συζητάμε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν θα είναι πρωθυπουργός. Αδιανόητο και το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε για το αν υπάρχει σενάριο για τρίτες εκλογές: «Δεν υπάρχει κανένα άλλο σενάριο. Γιατί αυτό το οποίο λέμε είναι το απολύτως εύλογο, είναι το θεσμικά ορθό, είναι το πολιτικά λογικό. Αν επιμείνει σε αυτή τη θέση; 100% υπάρχει ενδεχόμενο τρίτων εκλογών. Και ξαναλέω την προσωπική μου θέση, δεν ξέρω ποιος θα πει τι αλλά εγώ να ψηφίσω πρωθυπουργό άλλον εκτός από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος εφόσον είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Για το αν υπάρχει άλλος εν δυνάμει σύμμαχος της ΝΔ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ

«Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακρίνεις τέτοιο ενδεχόμενο… Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, στα όρια του αδύνατου εγχειρήματος, αλλά νομίζω ότι προφανώς η κρίση του ελληνικού λαού επηρεάζει πολύ την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων. Η πρωτιά είναι νίκη, όποιος βγαίνει πρώτος νίκησε. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία, αλλά στις εκλογές κερδίζει ο πρώτος.

ΠΑΣΟΚ

«Η δυσκολία που έχει το ΠΑΣΟΚ είναι του να ορίσει διακριτούς πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά, ταυτοτικά όρους ώστε να μπορεί να υπάρχει γιατί αλλιώς εκεί που έχει τοποθετηθεί , που είναι ανάμεσα στους δύο, θα πιέζεται και από τους δύο και εκεί πρέπει να βρει σημεία στα οποία η διαφοροποίησή του να είναι καθαρή και να ταυτιστεί με αυτή τη διαφοροποίηση ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν έχει επιτευχθεί σε κανένα βαθμό», είπε για το ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ο άλλος πόλος του δικομματισμού, απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που έχει τελειώσει, έχει κριθεί. Όσο μπορεί να κριθεί κάτι στην πολιτική».

Για την Ανατολική Αττική

«Οκτώ μεγάλα πράγματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν προτεραιότητα για την περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, πρώτον, άρδευση του κάμπου Μαραθώνα. Δεύτερον, αξιοποίηση και εξέλιξη σε τριτοβάθμιο του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στο Κορωπί προκειμένου επίσης να μπορέσει να αρδευτεί ο κάμπος των Μεσογείων. Τρίτο, το να επεκτείνουμε τον προαστιακό μέχρι το Λαύριο. Τέταρτον να δούμε σε συνδυασμό με τον χάρτη υγείας αν μπορούμε να κάνουμε ένα νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Πέμπτο, διατήρηση του αττικού αμπελώνα και ειδικές πολιτικές για τον Αττικό αμπελώνα. Έκτο, πολεοδομικά σχέδια τοπικά τα οποία πρέπει να εξελιχτούν το γρηγορότερο δυνατό, έβδομο κυρίως υποδομές οι οποίες μπορεί να έχουν και το χαρακτήρα του εσωτερικού δίκτυο και όγδοο να προχωρήσουν τα διάφορά master plan για τα δύο λιμάνια που έχουμε στη Λαυρεωτική και στη Ραφήνα», είπε σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια στην οποία εκλέγεται.

Σχετικά Άρθρα