Νέο (έμμεσο) δίλημμα από Μητσοτάκη: Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες- Σφοδρή επίθεση σε Ανδρουλάκη- “Έκαψε” όλες τις γέφυρες

 Νέο (έμμεσο) δίλημμα από Μητσοτάκη: Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες- Σφοδρή επίθεση σε Ανδρουλάκη- “Έκαψε” όλες τις γέφυρες

Με σαφή κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής των τελευταίων ημερών κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σήμερα -από την διακαναλική συνέντευξη Τύπου- ένα νέο έμμεσο δίλημμα που αφορά την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής. Ουσιαστικά, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις -ειδικότερα της Σοφίας Φασουλάκη από το Open-, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ στις δεύτερες εκλογές η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε τρίτες κάλπες επειδή δεν βλέπει καμία πιθανότητα συνεργασίας του κόμματός του με “το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη”.

Η τακτική αφορά, προφανώς, την “αφαίμαξη” του ΠΑΣΟΚ με την μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τη Ν.Δ (κυρίως εκείνων που δεν θέλουν επ΄ ουδενί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), ωστόσο “καίγοντας” όλες τις γέφυρες συνεννόησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη καθιστά εκ των πραγμάτων ανεδαφική την προοπτική μιας προγραμματικής σύγκλισης και συγκυβέρνησης και μετά τις δεύτερες εκλογές εάν η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα και δεν έχει αυτοδυναμία.

Η τακτική που ακολουθείται είναι παράτολμη: προσδοκά στην μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ, κάτι που είναι πιθανό, από την άλλη, ωστόσο, αφαιρεί κάθε πιθανότητα να έχει το κυβερνών κόμμα εταίρο εάν αυτό απαιτηθεί. Το ρήγμα στις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έγινε βαθύτερο όταν, μάλιστα, είπε πως δεν τον θεωρεί καν “εκπρόσωπο του προοδευτικού εκσυγχρονισμού” (δείχνοντας έμμεσα προς συγκεκριμένη ομάδα στελεχών εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ).

Ερωτηθείς εάν θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή στις 22 Μαϊου, εφόσον Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι μόνο αριθμητικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης ξεκαθάρισε ότι “με το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω”. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Ανδρουλάκη ότι “έχει αλλάξει πολύ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το έχει φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ” και δήλωσε: “Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού”.

Ο πρωθυπουργός επιπλέον υποστήριξε με νόημα ότι: “Υπάρχει μία διαφορετική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών πολιτών που συντάσσονται με το Κίνημα”, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει συναντηθεί μαζί τους απέναντι στα κινήματα της “άνω και κάτω πλατείας”. Σχολίασε μάλιστα ότι ο ίδιος βλέπει το ποτήρι όσον αφορά στην κατάσταση στη χώρα μισογεμάτο, ο κ. Ανδρουλάκης άδειο και ο Αλέξης Τσίπρας θρυμματισμένο.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε διφορούμενα “με πάτε πολύ μακριά”, μη αποκλείοντάς το, και επανέλαβε τα περί κινδύνου σχηματισμού “κυβέρνησης ηττημένων”. Επικαλέστηκε εξάλλου άρθρο του κ.Τσίπρα στην Αυγή, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι μετά τις εκλογές θα σταματήσουν οι μικροκομματικές υπερβολές, για να υποστηρίξει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία εννοεί οτι θα τα βρουν με τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα