Τουρκία/Η προεδρία κρίνεται στον δεύτερο γύρο: Νίκη Ερντογάν, ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου – Πόλεμος δηλώσεων με αμφισβήτηση του αποτελέσματος από την αντιπολίτευση

 Τουρκία/Η προεδρία κρίνεται στον δεύτερο γύρο: Νίκη Ερντογάν, ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου – Πόλεμος δηλώσεων με αμφισβήτηση του αποτελέσματος από την αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είναι ο μεγάλος νικητής της σημερινής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας. Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν έπεσε κάτω από 50% οπότε όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Λεπτό προς λεπτό, όσο ενσωματώνονται περισσότερα τμήματα στα επίσημα αποτελέσματα, η τάση δείχνει ότι μειώνεται το αρχικό προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύεται το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του Ερντογάν που ένας άλλος υποψήφιος είναι πιθανό να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη».

Στο γενικό σύνολο με καταμετρημένο το 92% (Anadolu) των ψήφων:

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,08%
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 45%
  • Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,3%
  • Μουχαρέμ Ιντζέ 0,47%

Το αντιπολιτευομενο πρακτορείο ANKA, με καταμετρημένο το 91,76% δίνει στον Ερντογάν 48,88%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη βιασύνη της αντιπολίτευσης να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών -ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση- ως «σφετερισμό της βούλησης των πολιτών».

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά τα αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Σε δήλωσή του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρει:

«Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60%, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο: Πρέπει να παρέχετε εισαγωγή δεδομένων στις επαρχίες».

«Θα είμαστε εδώ μέχρι το πρωί. Μην ανησυχείτε. Όλα καλά. Ο ήλιος είναι στη θέση του. Κερδίζουμε. Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο ως το τέλος», δήλωσε η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, η οποία στηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενάντια στον Ερντογάν.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας Εκρέμ Ιμάμογλοι και Μανσούρ Γιαβάς είπαν οτι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι. Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι θα δεχτούν τα αποτελέσματα όποια κι αν είναι, ενώ ο Γιαβάς είπε ότι ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το CHP, κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει κερδίσει περισσότερο από το 50% ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται επί του παρόντος με διαφορά 1%.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, λέει ότι η συμμετοχή άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Απάντησε επίσης σε ισχυρισμούς σχετικά με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αφότου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο δημοσίευε στοιχεία.

«Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγορούν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων για διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι παραβλέπουμε την εθνική κυριαρχία. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν» αυτό διεμήνυσε.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», πρόσθεσε. «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από πραγματικούς ανθρώπους. Μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας υποβαθμίσει».

Επικαλούμενος χειραγώγηση στην αναφορά των πρόωρων αποτελεσμάτων, ο δημοφιλής αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε στην τηλεόραση ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει σημασία τα πρόωρα αποτελέσματα που κοινοποιούνται από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μήνυμα από τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Μήνυμα από τη φυλακή έστειλε και ο Κούρδος πολιτικός, Σελαχατίν Ντεμιρτάς καλώντας τους πολίτες και τους αξιωματούχους που βρίσκονται στο καθήκον κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

«Μην αφήνετε ποτέ τις κάλπες και τις εκλογικές επιτροπές, ακόμα κι αν χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα. «Προστατέψτε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να διεκδικήσει τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Η ψηφοφορία της Κυριακής είναι μια από τις πιο καθοριστικές εκλογές στην 100χρονη ιστορία της χώρας, μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να τερματίσει την 20ετή κυριαρχία του Ερντογάν και να αντηχήσει πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας. Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας. Εάν κανένας από τους δύο δεν κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Στα αποτελέσματα που αφορούν το τουρκικό κοινοβούλιο:

AKP (κυβέρνηση): 37,3%

CHP (αντιπολίτευση): 27,5%

IYI (αντιπολίτευση): 10,61%

MHP (κυβέρνηση): 10,5%

YESIL SOL (κουρδικό κόμμα και αριστερά): 8,7%

YRP (κυβέρνηση): 1,52%

ZAFER (ανεξάρτητη συμμαχία): 1,1%

Και εδώ τα πράγματα είναι ρευστά, καθώς τα αποτελέσματα από τα αστικά κέντρα που θα προσμετρηθούν αργότερα ενδέχεται να ανατρέψουν την εικόνα.

Σχετικά Άρθρα