Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

 Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Έκλεισαν στην Τουρκία τα 200.000 εκλογικά τμήματα στις 17.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον 13ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και να ανανεώσουν την σύνθεση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες, και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Από τις 9 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων που θα αναδείξει την έκβαση μιας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας, που δεν αποκλείεται να σημάνει τέλος εποχής: της απόλυτης κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, που σημαδεύτηκε τα τελευταία από την ολοένα μεγαλύτερη αυταρχική παρέκκλιση, κατά τους αντιπάλους του.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων). Από αυτούς, 3,4 εκατ. ήδη ψήφισαν στο εξωτερικό. Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα