Μαραντζίδης στο libre: Οι εκλογές είναι πράγματι “βουβές” – Έχουμε δρόμο για τον Ιούλιο…

 Μαραντζίδης στο libre: Οι εκλογές είναι πράγματι “βουβές” – Έχουμε δρόμο για τον Ιούλιο…

Οι εκλογές για πολλούς ανθρώπους, δεν έχουν υψηλό ενδιαφέρον, ενώ δεν είναι και άμεσης προτεραιότητας, σύμφωνα τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη. Με αυτή την έννοια είναι «βουβές».

Επισημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου για να δούμε αν θα έχουμε εκλογές και πάλι τον Ιούλιο και σημειώνει ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις γιατί μπορεί να φοβούνται.

Συνέντευξη

«Είμαστε στην εποχή του Predator. Όλος ο κόσμος φοβάται. Γιατί να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία, στο να απαντήσει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όταν σκέφτεται ότι μπορεί να τον ακούν και ότι θα τον καταγράψουν ότι δεν θα ψηφίσει Μητσοτάκη;» Τα παραπάνω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξής του. Εσείς έχετε τέτοιου είδους εικόνα;

Υπάρχει μια κατηγορία του πληθυσμού που πράγματι δεν απαντά από συστολή, καχυποψία ή και φόβο πως κάπου καταγράφεται. Δεν αποκλείω να υπάρχουν ανάμεσα τους και άνθρωποι που μπορεί να φοβούνται  να απαντήσουν κάτι που δεν αποτυπώνει τη θέληση των κυβερνώντων.

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι σημαντικός αριθμός από στατιστικής πλευράς και επηρεάζει το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων; Είναι δύσκολο να το πούμε.

Δεν χωρά αμφιβολία πάντως πως ένα κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφου και κυρίως ένα κομμάτι όσων αρνούνται από την αρχή να απαντήσουν και κλείνουν τα τηλέφωνα στους δημοσκόπους είναι άνθρωποι που στέκονται με καχυποψία απέναντι στις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις.

Είναι «βουβές» οι εκλογές; Απαντάει η κόσμος στις έρευνες;

Πράγματι είναι «βουβές» με την έννοια ότι οι εκλογές δεν δείχνουν υψηλού ενδιαφέροντος, ούτε άμεσης προτεραιότητας για πολλούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι σήμερα δεν φαίνεται να τσακώνονται στις παρέες τους για την πολιτική όπως σε προηγούμενες φάσεις του πολιτικού βίου της χώρας.

Αυτό δεν σημαίνει τόσο πως απαντούν λιγότεροι άνθρωποι στις έρευνες (όσοι απαντούν τέλος πάντων) σε σχέση με παλιότερα αλλά σημαίνει κυρίως ότι η στοίχιση των ανθρώπων στις γραμμές των κομμάτων έχει χαλαρώσει, ότι αντιμετωπίζουν με λιγότερο πάθος με τις εξελίξεις.

Αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι από μια άποψη, ενθαρρυντικό από μια άλλη. 

Αν επιβεβαιωθεί η «φωτογραφία της στιγμής» που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις πάμε για νέες εκλογές τον Ιούλιο; 

Ως γνωστόν, του Ιουλίου προηγείται ο Μάιος. Έχουμε δρόμο ως τον Ιούλιο, κι επειδή έχουμε δει πολλά τόσα χρόνια, ας περιμένουμε πρώτα τι θα φέρει ο Μάιος. Πάντως η σημερινή εικόνα είναι, πράγματι, πως δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία σε αυτές τις εκλογές και επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχει από τα κόμματα διάθεση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σε αυτές τις εκλογές. Αν αυτή η εικόνα παραμείνει ως έχει, πράγματι πάμε για νέες εκλογές τον Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα