Ίσες αποστάσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση Μπελέρη στη Χειμάρρα

 Ίσες αποστάσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση Μπελέρη στη Χειμάρρα

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, να συμμορφωθεί με τους νόμους και τους κανόνες της Αλβανίας, και να φροντίσει ώστε να να εκφράσουν οι πολίτες ελεύθερα τη βούληση τους όσον αφορά στο θέμα της απαράδεκτης σύλληψης του υποψήφιου Δημάρχου για τον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη.

Την ίδια στιγμή μιλά για απαγόρευση αγοράς ή πώλησης ψήφων, που όπως είναι αντιληπτο αναφέρεται στους λόγους της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου. Το σημείο αυτό θεωρείται ως ένα είδος “κάλυψης” της απαράδεκτης πράξης των αλβανικών αρχών.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

“Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα και να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων.

Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ομοιόμορφα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα”.

Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις εκλογές:

Την Κυριακή, οι Αλβανοί πολίτες θα ασκήσουν το πιο θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα – να ψηφίσουν για τους ηγέτες τους και το μέλλον τους. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς να διασφαλίσουν ότι οι εκλογικές δραστηριότητες διεξάγονται σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές είναι διαφανείς, ελεύθερες και ασφαλείς. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, διεθνείς εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα ως εκλογικοί παρατηρητές.

Οι εκλογές είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Οι ηγέτες των κομμάτων είχαν την υποχρέωση να προτείνουν καθαρούς υποψηφίους άξιους να εκπροσωπούν τον αλβανικό λαό, και τώρα η απόφαση πρέπει να ανήκει στον λαό. Όπως έχουμε κάνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη βούληση του αλβανικού λαού για μια ισχυρή δημοκρατία.