Κρίση Ελλάδας Αλβανίας μετά τη σύλληψη Μπελέρη/ Μήνυμα Μητσοτάκη που ζητά παρέμβαση Κομισιόν- Για σκάνδαλο μιλά ο Δένδιας- Πρόκληση Ράμα – Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

 Κρίση Ελλάδας Αλβανίας μετά τη σύλληψη Μπελέρη/ Μήνυμα Μητσοτάκη που ζητά παρέμβαση Κομισιόν- Για σκάνδαλο μιλά ο Δένδιας- Πρόκληση Ράμα – Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, αφέθηκε ελεύθερος το πρωί μετά την αυθαίρετη σύλληψή του τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, κατηγορείται για… «εξαγορά ψήφων».

Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω του ανταποκριτή του στο Αργυρόκαστρο. Γνωστό έγινε επίσης πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αφού νωρίτερα ενημέρωσε για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Tην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχψου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook.

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Από τη Λέσβο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση με αυστηρή γλώσσα.

  • «Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη  στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα. Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η δήλωση Ράμα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προκαλεί με την τοποθέτησή του, για την σύλληψη Μπελέρη την οποία χαρακτήρισε «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

  • Απαίτησε, δε, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» και κάλεσε την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Όλη η δήλωση Ράμα:

  • «Η σύλληψη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη Χειμάρρα Φρ. Μπελέρι με εντολή της εισαγγελίας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τη δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η παράβαση του νόμου από την πλευρά του πρέπει να αποδειχθεί και η σύλληψή του να έχει νόμιμο κίνητρο! Η κόντρα μας με αυτόν τον υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες ή τα συμπεράσματα της εισαγγελίας, επομένως, σεβόμενοι την πλήρη ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων, καλώ όλους να μην βιαστούν σε πολιτικά συμπεράσματα περιμένοντας υπομονετικά τον λόγο και τα στοιχεία της δικαιοσύνης».

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Στοκχόλμη δήλωσε πως

«εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δυο μέρες πριν τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά. Επαναλαμβάνω – κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα- η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές συνιστά σκάνδαλο, αν δεν υπάρχουν στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε η σύλληψη θα πρέπει να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη».

Η εξέλιξη της υπόθεσης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι ο συνεργάτης και ο δικηγόρος του οι οποίοι κρατούνταν από τις αλβανικές αρχές.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Στόχος ο εκφοβισμός

Η κίνηση των αλβανικών Αρχών να προχωρήσουν στη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, εκτιμάται ως μία προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων, και κυρίως όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Αλβανία για τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής, προκειμένου να στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, δηλώνει πως :

«Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα», ζητώντας από τους Χειμαρριώτες που ζουν στην Ελλάδα, να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να στηρίξουν στην κάλπη τον Φρέντι Μπελέρη.

«Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει» αναφέρει η ανακοίνωση. «Τις τελευταίες μέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει ευθέως τον Φρέντι Μπελέρη, προσπαθώντας να στηρίξει τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας.

Αποκορύφωση ήταν τα όσα δήλωσε δημόσια κατά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων, με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προσβολές κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης απειλώντας τον πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά» αμέσως μετά τις εκλογές» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

Με σφοδρότητα αντέδρασαν και φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε τη σύλληψη Μπελέρη με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ζητώντας την άμεση αντίδραση των ελληνικών Αρχών.

«Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες» αναφέρει ο κ.Κατρούγκαλος.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Δείτε βίντεο από την ώρα της σύλληψης Σε βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει η ενημερωτική πύλη himara.gr, ο Μπελέρης συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Σχετικά Άρθρα