Τουρκικές εκλογές/Ανάλυση: Θα κερδίσει το σιωπηλό κύμα της πλειοψηφίας ή θα επιβιώσει ο Ερντογάν;

 Τουρκικές εκλογές/Ανάλυση: Θα κερδίσει το σιωπηλό κύμα της πλειοψηφίας ή θα επιβιώσει ο Ερντογάν;

Εικόνα από παλαιότερη έκδοση του Economist

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, η εικόνα παραμένει ακόμα ασαφής, επισημαίνει ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής Μουράτ Γιετκίν στο YetkinReport.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πιθανότητα του αρχηγού του CHP Kemal Kılıçdaroğlu να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Έρχεται ένα βαθύ κύμα, η κατεύθυνση του είναι λίγο-πολύ σαφής, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί η έντασή του. Εάν ο Kılıçdaroğlu κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο, θα κερδίσει το κάτω κύμα. φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας. Οι πλατείες και οι κάλπες δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.

Πλήθος συγκεντρώνεται στα κυβερνητικά συλλαλητήρια χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα του κράτους, ενώ στα συλλαλητήρια της αντιπολίτευσης δεν συμβαίνει το ίδιο.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι άλλαξε την ισορροπία ελπίδας-φόβου προς όφελος του φόβου στην προεκλογική του εκστρατεία. Η ρητορική του Χαμασί σαν να πηγαίνει η χώρα σε πόλεμο όταν δεν υπάρχει πόλεμος, οι απειλές ότι «η Τουρκία θα βουλιάξει αν φύγουμε» και η προπαγάνδα είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων της Λαϊκής Συμμαχίας .

Ο Kılıçdaroğlu, από την άλλη, άλλαξε την παραδοσιακή γραμμή καταγγελίας-ελπίδας της αντιπολίτευσης προς όφελος της ελπίδας. Το σύνθημα του Ekrem İmamoğlu «Όλα θα πάνε καλά» με το σύνθημα «Η Άνοιξη θα σου έρθει» κυριαρχεί στους χώρους του συλλαλητηρίου. Πρόσφατα, ο πολιτικός επιστήμονας Εβρέν Μπαλτά το ανέλυσε καλά συγκρίνοντας τις συγκεντρώσεις Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Τρεις μέρες, τρεις ερωτήσεις

Είναι δυνατό να ανιχνευθεί η ύπαρξη αυτού του βαθέως κύματος που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ορισμένα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν ακόμη για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά του:

1- Η ανακάλυψη ότι ένας λοχίας ήταν ο αρχηγός εκείνων που λιθοβόλησαν τον Ιμαμόγλου στη συγκέντρωση στο Ερζερούμ , διαψεύδοντας τον ισχυρισμό των κυβερνητικών πηγών ότι «μέλη του ΣΚΠ λιθοβολήθηκαν». Οι επιθέσεις στο εκλογικό έργο της αντιπολίτευσης έχουν στόχο να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης από το να προσέλθουν στις κάλπες. Η αντιπολίτευση καλεί τους ψηφοφόρους να μην απαντήσουν σε αυτές τις επιθέσεις και να δώσουν την απάντηση στην κάλπη. Θα αυξηθούν οι προεκλογικές προκλήσεις το τελευταίο τριήμερο ή θα επηρεάσουν την ημέρα των εκλογών;

2- Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ακόμη ένα αναποφάσιστο τμήμα εντός του Κόμματος IYI για να ψηφίσει τον Kılıçdaroğlu. Η προπαγάνδα του AK Party και του MHP, που δείχνει την υποστήριξη που δόθηκε στον Kılıçdaroğlu από τη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας ως υποστήριξη του PKK, παίζει ρόλο. Ωστόσο, αυτή η προπαγάνδα αποδυνάμωσε την αποδοχή της Hüda-Par από τον Ερντογάν στη Λαϊκή Συμμαχία και έκανε τα εθνικιστικά τμήματα να βάλουν φρένο. Πώς θα επηρεάσει η υποστήριξη της Akşener στον Kılıçdaroğlu αυτή την ισορροπία τις τελευταίες τρεις ημέρες ή και τις τελευταίες δύο ημέρες;

3- Η επιρροή του Muharrem İnce και του Sinan Ogan συνεχίζεται. Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η απώλεια ψήφων στο İnce συνεχίζεται. Ωστόσο, υπάρχει η εντύπωση ότι κάποιες από τις ψήφους του İnce πήγαν στον Ogan. Ομοίως, μερικές ψήφοι τουρκιστών-εθνικιστών από το IYI Party φαίνεται να πηγαίνουν στο Ogan. Για να κερδίσει άνετα ο Kılıçdaroğlu στον πρώτο γύρο, το άθροισμα ψήφων των Ogan και Ince, των οποίων ο στόχος είναι να περάσουν στον δεύτερο γύρο, πρέπει να πέσει κάτω από το 6 τοις εκατό;

Ασφάλεια εκλογών και εσωτερικό

Αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα κοινοποίησης δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα της κάλπης θα συγκεντρωθούν από την αστυνομία και τη χωροφυλακή . Ωστόσο, αυτό είναι καθήκον που ανατίθεται στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο από το Σύνταγμα.

Κάτω από την αντίδραση της αντιπολίτευσης σε αυτό κρύβεται η ανησυχία ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν πιθανώς να παραβιαστούν κατά τη μεταφορά των σάκων, ειδικά στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες όπου η Πράσινη Αριστερά έχει επιρροή και στις δυτικές επαρχίες όπου έχει επιρροή το CHP. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι θα θεωρούσε πραξικόπημα εάν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές είναι μια από τις πηγές αντίδρασης της αντιπολίτευσης.

Καθώς μπαίνουμε στις τελευταίες τρεις ημέρες των εκλογών, αυτό είναι το τέταρτο ερώτημα ή πρόβλημα που μπορεί να προστεθεί στα τρία υπάρχοντα πολιτικά ερωτήματα όσον αφορά την εκλογική ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα