Reuters: Η απόσυρση Ιντζέ δίνει ώθηση νίκης στον Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

 Reuters: Η απόσυρση Ιντζέ δίνει ώθηση νίκης στον Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ο άνθρωπος που αμφισβητεί τον Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αυτό το Σαββατοκύριακο έλαβε ώθηση την Πέμπτη, όταν ένας υποψήφιος ενός μικρού κόμματος αποσύρθηκε αιφνιδίως και μια δημοσκόπηση του έδωσε πλεονέκτημα άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, σχολιάζει το Reuters σε θέμα του για τις εκλογές στην Τουρκία. Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, ενός από τους τέσσερις που διεκδικούσαν την τουρκική προεδρία στις εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που διαρκεί δύο δεκαετίες.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας σημείωσε άλμα 6% μετά την ανακοίνωση-σοκ που έκανε ο Ιντζέ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, δεδομένου ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια σημείωσαν ράλι, με τις εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας να αυξάνονται έως και 2,5 σεντς στο δολάριο και να αλλάζουν χέρια σε πάνω από 82 σεντς – επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Δημοσκόπηση δείχνει νίκη Κιλιτσντάρογλου

Η δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda έδειξε ότι η υποστήριξη για τον Ερντογάν ανέρχεται στο 43,7% και για τον Κιλιτσντάρογλου στο 49,3%, αφήνοντας τον Ερντογάν εκτός της πλειοψηφίας που απαιτείται για να κερδίσει στον πρώτο γύρο και υποδηλώνοντας ότι οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο ανδρών στις 28 Μαΐου.

Η έρευνα διεξήχθη στις 6-7 Μαΐου, πριν από την ανακοίνωση του Ιντζέ. «Η πιθανότητα να κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αυξηθεί με την απόσυρση του Ιντζέ. Δεν θα με εξέπληττε αν έπαιρνε το 51%», δήλωσε ο Μπεκίρ Αγκιρντίρ, διευθυντής της Konda, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24 μετά την ανακοίνωση.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Konda συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό με κάποιες άλλες έρευνες που έδιναν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου. Ορίστηκε υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης και είναι επίσης επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της σημαίας με την οποία ο Ιντζέ κατέβηκε ανεπιτυχώς για πρόεδρος το 2018.

Περιπλέκονται οι προσπάθειες Ερντογάν

Η προσπάθεια επανεκλογής του Ερντογάν περιπλέκεται από μια κρίση κόστους ζωής, που προκλήθηκε από την πτώση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού, και από έναν καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους.

Ο Ιντζέ, ο οποίος είχε 2,2% ποσοστό στη δημοσκόπηση της Konda, δήλωσε ότι είχε γίνει στόχος εκστρατείας συκοφάντησης.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω αυτό για τη χώρα μου», δήλωσε, αλλά δεν υποστήριξε άλλον υποψήφιο και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπάται» για την απόσυρση του Ιντζέ.

Η εποχή Ερντογάν έχει τελειώσει

Ο Seckin Yetkin, ένας 28χρονος από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τώρα τον Κιλιτσντάρογλου αντί του Ιντζέ, προσθέτοντας ότι ήθελε να αποφύγει μια επαναληπτική ψηφοφορία.

«Απ’ ό,τι βλέπω, ο κόσμος τείνει να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, ώστε οι εκλογές να μην οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Νομίζω ότι η απόσυρση του Ιντζέ είναι λογική στρατηγικά», δήλωσε.

Ο Ιντζέ είχε προκαλέσει την οργή πολλών από τους υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την πιθανή διάσπαση της ψήφου.

Αναφερόμενος σε τέτοιους ισχυρισμούς, ο Ιντζέ είπε ότι αποσύρεται για να μην έχει η αντιπολίτευση δικαιολογία για την ήττα των εκλογών και να μην μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στον ίδιο.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια πλειοψηφία που θέλει αλλαγή – και αυτό περιλαμβάνει και νεότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Asli Aydintasbas, επισκέπτης του Ινστιτούτου Brookings. «Το μόνο ερώτημα είναι αν ο λαός πιστεύει ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι αυτός ο παράγοντας της αλλαγής».

«Είτε κερδίσει μετά βίας είτε όχι, αισθάνομαι ότι η εποχή Ερντογάν έχει τελειώσει», πρόσθεσε. «Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα θεσμικό μοντέλο διακυβέρνησης».

Πού πάνε οι ψηφοφόροι

Η έρευνα της Konda τοποθετεί την υποστήριξη για τον τέταρτο υποψήφιο πρόεδρο, τον Σινάν Ογκάν, στο 4,8%. Η Konda είχε δηλώσει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ογκάν και του Ιντζέ προσανατολίζονται να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο.

Έρευνα της Metropoll έδειξε επίσης ότι οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, με τον Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε δεύτερο γύρο, έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου κέρδιζε με 51,3%.

Κοινοβούλιο σε αδιέξοδο θέλει ο Ερντογάν

Ο Hakan Akbas, διευθύνων σύμβουλος της Strategic Advisory Services, μιας εταιρείας παροχής πολιτικών συμβουλών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ο Ερντογάν στοχεύει να φτάσει σε έναν δεύτερο γύρο εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

«Δεδομένων των σεισμών και της οικονομικής κρίσης, αυτό θα ήταν ακόμα μια επιτυχία γι’ αυτόν. Αυτό που έχει σημασία τώρα ακόμη περισσότερο είναι τα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα», δήλωσε.
Εάν υπάρξει ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, ο Ερντογάν θα μπορούσε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως παράγοντα σταθερότητας σε έναν δεύτερο γύρο, είπε.

Η δημοσκόπηση της Konda έδειξε ότι η υποστήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας του Ερντογάν ανέρχεται στο 44,0% στις βουλευτικές εκλογές, μπροστά από τη συμμαχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 39,9%. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Η Konda σημειώνει πως το HDP, που κατεβαίνει με το έμβλημα άλλου κόμματος λόγω της απειλής δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φαίνεται να κερδίζουν το 12,3% της υποστήριξης στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Αυτό θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του στη μειοψηφία.

Η Konda, η οποία δημοσιεύει μόνο μία δημοσκόπηση πριν από τις ψηφοφορίες, πραγματοποίησε προσωπικές συνεντεύξεις με 3.480 άτομα σε 35 επαρχιακά κέντρα. Η έρευνα έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2,2% σε επίπεδο εμπιστοσύνης 99%, δήλωσε η Konda.

Σχετικά Άρθρα