Η μάχη της ατζέντας στο ντεμαράζ για τις κάλπες- Η αρνητική τακτική Μητσοτάκη, οι στόχοι του Τσίπρα και τα “γκρίζα σημεία” των μετρήσεων

 Η μάχη της ατζέντας στο ντεμαράζ για τις κάλπες- Η αρνητική τακτική Μητσοτάκη, οι στόχοι του Τσίπρα και τα “γκρίζα σημεία” των μετρήσεων

Με τους αναποφάσιστους να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, μεταξύ 12-15%, μόλις δέκα ημέρες πριν την κατά κοινή ομολογία κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαϊου, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέρχονται στο “ντεμαράζ” μετά την τελευταία στροφή με στόχο να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά συσπείρωσης της εκλογικής τους βάσης.

Στο κυβερνών κόμμα η συσπείρωση κυμαίνεται κοντά στο 73-75% και όπως επισημαίνεται από το εκλογικό επιτελείο στόχος είναι να φτάσει ή και να ξεπεράσει κατάτι το 80%, ώστε το τελικό ποσοστό να αποκτήσει “παράσταση αυτοδυναμίας” στις δεύτερες εκλογές. Η αισιόδοξη εκτίμηση αναφέρει πως τελικά η ΝΔ θα φτάσει στο 35% και στη συνέχεια θα διεκδικήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναδεικνύοντας ως ατελέσφορη και επικίνδυνη τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θα ενταθεί η επιθετική ρητορική κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, αφενός για να του επιρρίψουν την ευθύνη της απροθυμίας του για συνεργασία (εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση) και αφετέρου για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.

Παράλληλα θα επιχειρηθεί η προσέλκυση ψηφοφόρων και από τα μικρότερα δεξιά κόμματα (που θα εξαντλήσουν την “χρησιμότητά” τους), κάτι για το οποίο βοήθησε και η εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά (Ζάππειο) με τον σκληρό υπερδεξιό λόγο του.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει επάνω του την μάχη της τελικής ευθείας και βασίζεται στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με τους πολίτες και στην ικανότητα του να ενισχύει την δυναμική του τις τελευταίες ημέρες, όπως συνέβη και μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν το 30% και υπό προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν την έκπληξη, θεωρώντας πως το κυβερνών κόμμα θα είναι αρκετά πιο χαμηλά από εκεί που το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, με την υπεροπλία του στα μίντια και με μια ακριβή και πολύ καλά οργανωμένη προεκλογική καμπάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τις τελευταίες ημέρες να κερδίζει την μάχη της ατζέντας. Από τη μία με την αρνητική διαφήμιση σχετικά με τον κίνδυνο, όπως λένε, μιας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάνη Βαρουφάκη (παραπομπή στο 2015 και ανάδειξη των θεωρητικών σχεδιασμών του για τη “Δήμητρα”) και από την άλλη προβάλλοντας το “κατασκεύασμα” περί τοπικών νομισμάτων (ένα θεωρητικό κείμενο που ουδέποτε έλαβαν σοβαρά στην ηγεσία της Κουμουνδούρου) που όμως φέρει και την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κάποιοι μιλούν για πολιτικό αυτογκόλ και διατυπώνονται φόβοι πως αυτή η εικόνα πλήττει την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί αμφιβολίες στο κεντρώο εκλογικό ακροατήριο το οποίο είχε κερδίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, το επιτελείο της Ν.Δ αναδεικνύει το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (κάνει λόγο για 80 δισ), ενώ έχει κατορθώσει να αποσιωπηθεί το κόστος και η αποτελεσματικότητα του γαλάζιου προγράμματος. Καλλιεργείται εικόνα ευφορίας για την πορεία της οικονομίας παρότι πόρρω απέχει από την κοινωνική πραγματικότητα της ακρίβειας.

Η “γκρίζα ζώνη”, ωστόσο, παραμένει μεγάλη και φυσικά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εάν θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες οι 430.000 ψηφοφόροι της πρώτης φοράς (γεννηθέντες από το 2003 έως το 2006). Στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νικήσει το 2019 με διαφορά περίπου 8 μονάδων και φιλοδοξεί να την διευρύνει.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Προβάδισμα ΝΔ, αλλά με μικρή διαφορά, δίνει η ALCO μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 26% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24% και το ΠΑΣΟΚ με 23%. Είναι ενδιαφέρον ότι ως «κεντρώοι» προσδιορίζονται και ένας στους πέντε αναποφάσιστους. Σημειώνεται ότι ως «δεξιός» και «κεντροδεξιός» αυτοχαρακτηρίζεται  το 22% των αναποφάσιστων και ως «αριστερός» ή «κεντροαριστερός» το 14%, πράγμα που σημαίνει ότι η ΝΔ έχει μεγαλύτερες «δεξαμενές» σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος. 

Τα τρία μέτρα-δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά έστειλε μήνυμα νίκης με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πέρα από το πρόγραμμα των 11 σημείων, έχουμε ετοιμάσει μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να κατατεθεί την πρώτη μέρα, πριν καν ανοίξει η Βουλή, της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτή η ΠΝΠ έχει 3 πράγματα:
Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πριν μερικές μέρες και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη. Δεν θα ξαναδούμε εικόνες του ανάπηρου 80χρονου στην Χαλκιδική επειδή ήταν εγγυητής του γιου του.

Το δεύτερο άρθρο θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και για τη μείωση του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο άρθρο είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Σχετικά Άρθρα