Δεύτερη “οπισθοχώρηση” Γκάγκα μετά το εξώδικο των γιατρών – Οι αλλαγές που έκανε στην προκήρυξη για συντονιστές-διευθυντές στο ΕΣΥ

 Δεύτερη “οπισθοχώρηση” Γκάγκα μετά το εξώδικο των γιατρών – Οι αλλαγές που έκανε στην προκήρυξη για συντονιστές-διευθυντές στο ΕΣΥ

Σε δεύτερη διορθωτική κίνηση στην προκήρυξη που εξέδωσε πρόσφατα υποχρεώθηκε να προχωρήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις προεκλογικές προσλήψεις 126 συντονιστών-διευθυντών του ΕΣΥ. Πρόκειται για προκήρυξη η οποία εκδόθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις σήμερα η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δημοσιοποίησε το εξώδικο που απέστειλε στη Μίνα Γκάγκα, «για παράνομη προκήρυξη για 126 συντονιστές διευθυντές του ΕΣΥ αφού αυτή εκδόθηκε εν μέσω εκλογών», όπως αναφέρει.

Οι αλλαγές που έκανε η Μίνα Γκάγκα

Παρότι με βάση το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας, «ο τομέας της Υγείας εξαιρείται από προσλήψεις για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας άλλαξε την ημερομηνία της προκήρυξης.

Ωστόσο, τονίζεται ότι πρόκειται για αναβάθμιση θέσεων, άρα μεταβολή που απαγορεύεται από τον νόμο και όχι για κάλυψη κενών, αφού υπάρχοντες διευθυντές τμημάτων μπορούν να αναβαθμιστούν σε συντονιστές-διευθυντές με τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Η έννοια της προκήρυξης όμως φαίνεται ότι «σώζει» νομικά τουλάχιστον τη συγκεκριμένη ενέργεια, έστω κι αν δεν κρίνεται ηθική και πολιτικά ορθή εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρήθηκε τόσο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ρύθμιση «ρουσφέτι».

Όμως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και μετά την θύελλα των αντιδράσεων η αναπληρώτρια υπουργός τροποποιεί την προκήρυξη και πλέον ορίζει ως ημερομηνία λήξης των καταθέσεων των δικαιολογητικών την 30ή Ιουνίου.

Ημερομηνία που θεωρείται ότι είναι μετά τις πρώτες εκλογές και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράκαμψη του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την απαγόρευση της μεταβολής των εργασιακών θέσεων στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα οι θέσεις που προκηρύσσονται μειώνονται κατά μία και πλέον η διευκρινιστική απόφαση μιλά για 125 Συντονιστές Διευθυντές.

Να σημειωθεί ότι πως πρόκειται για τη δεύτερη υποχώρηση Γκάγκα μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς πριν λίγα 24ωρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υποχρεώθηκε να αλλάξει ακόμη απόφαση, η οποία αφορούσε στο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία, η οποία επίσης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς.

Η απόφαση για τις εφημερίες όριζε πως όλοι οι γιατροί ενός Τομέα ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους θα εφημερεύουν για να καλύψουν τα περιστατικά όποια και να είναι αυτά και με όποια πάθηση.