Debate: Παράλληλοι μονόλογοι και… το περιθώριο εκπλήξεων – Επιφυλάξεις, προσδοκίες, στρατηγικές

 Debate: Παράλληλοι μονόλογοι και… το περιθώριο εκπλήξεων – Επιφυλάξεις, προσδοκίες, στρατηγικές

Η ΕΡΤ θα φιλοξενήσει την πρώτη -εδώ και 8 χρόνια- τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, που θα διεξαχθεί με παράλληλους μονολόγους και ένα αυστηρό πλαίσιο, που θα επιδιώξει να ξεδιπλώσει τις προτάσεις τους στους ψηφοφόρους μέσα σε 3 ώρες. Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 21:00 και θα μεταδωθεί από όλα τα ιδιωτικά κανάλια -πλην του MEGA που θα μεταδώσει τον ημιτελικό του UEFA Champions League- αλλά και online.

Το debate θα μεταδοθεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

5. Περιβάλλον και Ενέργεια

6. Νέα Γενιά

Δημοσιογράφοι:

Το debate θα συντονίσει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θα θέσουν οι εξής δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς:

  • Γιώργος Παπαδάκης
  • Παναγιώτης Στάθης
  • Ράνια Τζίμα
  • Μάρα Ζαχαρέα
  • Αντώνης Σρόιτερ
  • Σία Κοσιώνη

Την ίδια ώρα επιφυλάξεις διατυπώνονται για το πώς θα εξελιχθεί το debate και τι αποτύπωμα θα αφήσει στην προεκλογική σύγκρουση. Πέρα από την ουσία των πολιτικών τοποθετήσεων, σημαντικό στοιχείο που θα αξιολογηθεί είναι η σκηνική παρουσία, ο «αέρας» που θα έχει ο κάθε αρχηγός και πόσο θα εμπνεύσει (ή το αντίθετο) το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο θα απευθυνθεί στους τηλεθεατές.

Οι κανόνες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης, δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει στο παραμικρό την απευθείας σύγκρουση, ούτε ελεύθερη συζήτησης έστω μεταξύ αρχηγών και δημοσιογράφων. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συνθήκη που ευνοεί την εκπομπή προκατασκευασμένων μηνυμάτων, ενώ ταυτόχρονα απονευρώνει τον πολιτικό διάλογο από την διαδικασία της αντιπαράθεσης απόψεων.

Παρά την ασφυκτικά περιορισμένη διαδικασία του debate είναι σαφές ότι -11 ημέρες πριν τις εκλογές- τα επιτελεία των κομμάτων θα επιδιώξουν την αξιοποίηση της διαδικασίας για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς τους.

  • Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να απορρίπτει οτιδήποτε τον φέρνει κατά μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άλλους πολιτικούς αρχηγούς, συρρικνώνει δραματικά το περιθώριο και οδηγεί τη διαδικασία σε παράλληλους μονολόγους, σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Προφανώς ο αρχηγός της ΝΔ θεωρώντας ότι πράγματι έχει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, θα επιδιώξει να το διαφυλάξει και να φύγει αλώβητος από τη δοκιμασία της αποψινής αναμέτρησης.

Ελπίζει ή και αναμένει δε ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης θα στοχεύσουν εξίσου τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βγει πιο «επιθετικά» και ενδεχομένως να προκαλέσει έστω δια της πλαγίας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σε συγκεκριμένα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει πολλές φορές τον κ. Μητσοτάκη σε μία απευθείας αναμέτρηση και μάλλον δεν θα χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει έστω κι αυτή την κοινή τους παρουσία για να «απευθυνθεί» στον κύριο αντίπαλό του.

Ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αν και στην πραγματικότητα, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, όλοι οι άλλοι οι αρχηγοί (Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης), συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία, παρότι ηγούνταν των κομμάτων τους και το 2019, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2021.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αντέξει στην πίεση που θα δεχτεί και από τις δύο πλευρές, καθώς βρίσκεται εξ αντικειμένου στο κέντρο, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης αναμένεται να απευθυνθούν κατά κύριο λόγο στο δικό τους κοινό, αποφεύγοντας να εμπλακούν στις συγκρούσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Όσο για τη σειρά των ερωτήσεων, θα καθοριστεί σε σύσκεψη των έξι δημοσιογράφων με τον Γιώργο Κουβαρά.

Σχετικά Άρθρα