Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε λάθη του παρελθόντος – Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη

 Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε λάθη του παρελθόντος – Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη

Ομιλία στο Ζάππειο στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόντες ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής οι οποίοι επίσης μίλησαν στην εκδήλωση. Την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Πριν από σχεδόν δύο χρόνια εδώ στο Ζάππειο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Το σοβαρότερη απόφασή της. Η παράταξή μας παραμένει αταλάντευτα στην ευρωπαϊκή λεωφόρο που χάραξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν άλλες δυνάμεις βρίσκονταν απέναντι αλλά τελικά δικαιώθηκε για το σχέδιό του. Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς – βρέθηκαν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη αλλά έμειναν σταθεροί στην σωστή πλευρά της ιστορίας χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα: «Η χώρα τους χρωστάει πολλά. Το θεμέλιο της μακροβιότερης και πιο γόνιμης Δημοκρατίας που έζησαν οι Έλληνες μπήκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πάνω σε αυτό χτίστηκε και η οικονομική πρόοδος που ακολούθησε. Μελανή απειλή η τυχοδιωκτική πολιτική του 2015, ο αντιευρωπαϊσμός έγινε η μάσκα της πιο ολέθριας δημαγωγίας. Το σύνθημα δεν ξεχνώ ισχύει και εδώ.

Το ανάστημα που ύψωσαν οι Έλληνες τότε στο να μείνουμε Ευρώπη σημαντικό. Στην αέναη διαδοχή των γεγονότων στην κορυφή του στέκουν οι θρίαμβοι αλλά σε κάθε στροφή καραδοκούν οι καταστροφές. Η σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη πέρα από τα κομματικά όρια, η Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου μας βρήκαν στην αντιπολίτευση αλλά τα στηρίξαμε τότε χωρίς δεύτερη σκέψη. Η πολιτική της παράταξης ήταν είναι και θα είναι πολιτική αρχών σε όποια κοινοβουλευτικά έδρανα και αν καθόμαστε. Για να μπορούμε να συνεχίζουμε βαριά παράδοση 40 και πλέον χρόνια ως πρωταγωνιστές. Στην πανδημία, στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμό».

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αποφάσεις και κινήσεις που έγιναν επί διακυβέρνησης του λέγοντας: «Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες δεν διαπραγματεύτηκα 17 ώρες αλλά 5 ημέρες και έφερα πίσω 32 δις. Πρωταγωνιστήσαμε και στο πλαφόν του φυσικού αερίου αλλά για να προσυπογράψω και εγώ και στο θέμα αυτό υπήρχε καθυστέρηση. Φυλάξαμε τα σύνορά μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Εδραιώσαμε τις θέσεις μας για το μεταναστευτικό και ήρθε η ώρα να πληρώσει και η Ευρώπη για τον φράχτη στον Έβρο. Είναι άδικο να μην επιμερίζεται το βάρος».

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά

Περιγράφοντας την εικόνα της Ελλάδας του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα της Ευρώπης είναι στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Έτοιμη να συνδράμει : στην στρατηγική αυτονομία, το νέο σύμφωνο σταθερότητας και την αναδιαμόρφωση του ταμείου ανάκαμψης. Οι εξαρτήσεις που αποκαλύφθηκαν με την ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμα και η ανάγκες για απεγκλωβισμούς από το Σουδάν.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010 όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές που οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης από το οποίο δυσκολεύτηκε πολύ για να βγει. Δεν πρόκειται ως Ελλάδα να επιτρέψουμε τα λάθη του παρελθόντος που πληρώσαμε ακριβά και κανείς πια δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλό του στη χώρα μας, όταν έχουμε πολύ καλύτερες σήμερα επιδόσεις από ισχυρότερες οικονομίες».

Τόνισε ακόμα ότι «Το ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να καταστεί βατήρας για ανάπτυξη, δεν γίνεται σήμερα να αδικούνται κάποιες μικρές χώρες. Οι Ευρωπαίοι μπορούν και πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στον λαϊκισμό. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκα αυτά τα χρόνια η εθνική οικονομία, η οποία βρίσκεται τώρα μισό σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα και τον ευνοϊκότερο δανεισμό, κάτι που με σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα γίνει πράξη εντός του 2023».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εκλογές λέγοντας ότι «Υψώνονται ξανά μπροστά μας παλιά φαντάσματα, ασυνάρτητες συμμαχίες, επιδιώκοντας νέες περιπέτειες με «Δήμητρες» μικρότερης αξίας ακόμα και από τα μυαλά των εμπνευστών τους. Γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική ενώ μένουμε σε επιφυλακή για να μην εκχωρήσουμε σε άλλους ένα μέλλον που με κόπο οικοδομήσαμε.

Το μήνυμα της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα είναι τόσο ισχυρό που θα ακουστεί και στις Βρυξέλλες, να ξαναφέρουμε την ειρήνη, να κλείσουμε το δρόμο σε κάθε αναθεωρητισμό, να φυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Είναι το διπλό στοίχημα της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και της διεύρυνσης του. Να κάνουμε ελκυστικότερη στους νέους την ήπειρό μας. Εμείς η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων χωρών μαζί με όλους όσους συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας θα μείνουμε Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα