Βρετανία: Ο Βασιλιάς Κάρολος βγήκε από το παλάτι και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος (εικόνες)

 Βρετανία: Ο Βασιλιάς Κάρολος βγήκε από το παλάτι και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος (εικόνες)

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου και όλα είναι έτοιμα στη Βρετανία για την ιστορική τελετή. Το Λονδίνο έχει πλημμυρίσει με χιλιάδες κόσμου, ενώ η βασιλική οικογένεια κάνει τις τελευταίες πρόβες και υποδέχεται πολιτικούς και «γαλαζοαίματους» από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής (5/5) ο βασιλιάς Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ περπάτησαν έξω από το Μπάκιγχαμ και χαιρέτησαν τον κόσμο που έχει κατασκηνώσει έξω από τα ανάκτορα προκειμένου να δουν από κοντά τη μεγαλοπρεπή τελετή.

Αντάλλαξαν χειραψίες και χαμόγελα με τον κόσμο ενώ άλλοι επευφημούσαν τον Κάρολο φωνάζοντας «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Τελετή στέψης δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια. Οκτώ μήνες μετά την άνοδό του στο θρόνο έπειτα από το θάνατο της Ελισάβετ Β’, ο 74χρονος μονάρχης, συνοδευόμενος από την 75χρονη βασίλισσα Καμίλα, θα λάβει το στέμμα και το χρίσμα στο αβαείο του Ουέστμινστερ ενώπιον 2.300 προσκεκλημένων και ασφαλώς εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Δείτε φωτογραφίες:

charless__3_
charless__4_
charless__5_

Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν κατά τις πρόβες των παρελάσεων και της ίδιας της τελετής, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Όλα είναι ρυθμισμένα στο χιλιοστό σ’ αυτό το τελετουργικό, το οποίο είναι βασισμένο σε σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας, με κορώνες που κοσμούν διαμάντια, βελούδινες στολές και χρυσά σκήπτρα, αλλά το οποίο λίγοι Βρετανοί έχουν παρακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η στέψη της Ελισάβετ Β’ είχε γίνει το 1953.

Αρχηγός της προτεσταντικής Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Κάρολος θα δώσει το βασιλικό όρκο και θα λάβει το χρίσμα από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Στη συνέχεια θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η βασίλισσα Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, θα στεφθεί επίσης.

charls__4_
charls__5_
charls__6_
charls__7_

Μέσα στον ναό θα βρίσκονται πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών. Από έξω αναμένονται χιλιάδες πολίτες ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την υφήλιο θα παρακολουθούν ζωντανά την τελετή.

Συνοδευόμενο από σχεδόν 4.000 στρατιωτικούς, το βασιλικό ζεύγος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου τα ενεργά μέλη της μοναρχίας θα χαιρετίσουν το πλήθος από τον διάσημο εξώστη.

Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, ο Χάρι, θα βρεθεί στο αββαείο χωρίς τη σύζυγό του, την Μέγκαν, και τα δύο παιδιά τους. Αναμένεται ότι θα απουσιάσει από τον εξώστη, εκτός αν υπάρξει κάποια… κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στην οικογένεια και τον πρίγκιπα, ο οποίος έχει εξοριστεί από το 2020 στην Καλιφόρνια και έχει διατυπώσει κατηγορίες εναντίον της βασιλικής οικογένειας, κυρίως εναντίον του αδελφού του, του Ουίλιαμ, και της μητριάς του, της Καμίλα.

 Υπολογίζεται πως 300.000.000 τηλεθεατές θα συντονίσουν τους δέκτες τους για να δουν την 39η στέψη στην ιστορία του Αβαείου του Γουεστμίνστερ. Ένα τελετουργικό που οι ρίζες του φτάνουν στο 1066.

charls__2_
charls__8_
charls__9_
charls__10_

Το πρόγραμμα με ώρες Ελλάδος

8 π.μ. Θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11.00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 μ.μ Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 μ.μ. Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 μ.μ. Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 μ.μ. Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σχετικά Άρθρα