Αλλάζει ραγδαία το προεκλογικό σκηνικό: Η πρώτη κάλπη βγάζει κυβέρνηση – Εντείνεται η πόλωση ενόψει της 21ης Μαΐου

 Αλλάζει ραγδαία το προεκλογικό σκηνικό: Η πρώτη κάλπη βγάζει κυβέρνηση – Εντείνεται η πόλωση ενόψει της 21ης Μαΐου

Στην κάλπη της 21ης Μαΐου βγαίνει κυβέρνηση επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Η αυτοδυναμία έχει χαθεί οριστικά από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη στροφή 180 μοιρών να αξιοποιήσει τελικά τη διερευνητική εντολή.

Τα κουκιά βγαίνουν επιμένει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς το σενάριο το πρώτο με τρίτο κόμμα να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι πλέον ρεαλιστικό και για τα μεγαλύτερα κόμματα. Αυτό δείχνει να το έχει υιοθετήσει δειλά μεν αλλά επι του πρακτέου δε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η αντίστοιχη τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου έσβησε και την τελευταία υποψία που μπορεί να υπήρχε και πλέον η πρώτη Κυριάκη εξελίσσεται σε μητέρα των μαχών.

  • Το πρώτο με τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας σε προηγούμενη τοποθέτησή του ότι πρόκειται για την πιο αμφίρροπη μάχη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε εκλογική διαδικασία.

Ή θα είναι κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλα τέσσερα χρόνια ή θα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ μακράς πνοής όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Αναποφάσιστοι

Το δίλημμα ουσιαστικά το οποίο επιχειρούσε από την πρώτη στιγμή να περιγράψει ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να εδραιώνεται κεντρικά στην πολιτική σκηνή και αυτό δημιουργεί ήδη συνθήκες πόλωσης και νέων μετατοπίσεων ψηφοφόρων προς μια ψήφο που κυβερνησιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη καταστρώσει σχέδιο διείσδυσης στο δεξιό κι συντηρητικό ακριβώς εκεί δηλαδή που υπάρχει και η μεγαλύτερη δεξαμενή αναποφάσιστων και ιδιαίτερα εκείνων που αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή μια επιλογή που δίνει προοπτική η ψήφος τους να μεταφραστεί σε μια κυβερνητική επιλογή.

Δεξιά πολυκατοικία

Η ανησυχία και το άγχος της ΝΔ να ελέγξει το πολιτικό σκηνικό φάνηκε έντονα και στις διεργασίες που συντελέστηκαν τον τελευταίο μήνα με τις διαδοχικές τροπολογίες και τις παραθεσμικές παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου στη δικαιοσύνη.

  • «Τέτοια παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει ξαναδεί ο τόπος» σημείωνε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας για να καταδείξει ακριβώς την ωμή παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκλογική διαδικασία.

Γιατί δεν ήταν μόνο το κόμμα Κασιδιάρη που κόπηκε και όπως σημείωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία της κυβέρνησης ήταν ακριβώς για να μετατρέψει μια τυπική διαδικασία επικύρωσης των εκλογικών συνδυασμών σε κανονικό δικαστήριο από το οποίο τελικά να κοπούν όλα εκείνα τα κόμματα που όπως είπε ο κ. Τσίπρας κινδύνευε η ΝΔ με αιμορραγία ψήφων.

  • Οι κινήσεις αυτές ήρθαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στην Αριστερά να κουμπώσουν στη στροφή του κ. Μητσοτάκη στη στρατηγική της μιας κάλπης, αυτής της 21ης Μαΐου.

Η πόλωση αυτή βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν στην Κουμουνδούρου καθώς αυτό το πεδίο της μάχης είναι το πιο κατάλληλο για τον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό θα αποτυπωθεί ακόμη πιο καθαρά την τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη όταν πλέον η σύγκρουση θα είναι για δυο.

Σχετικά Άρθρα