Μηνύσεις κατά του Salt Bae από πρώην υπαλλήλους του – “Κλέβει φιλοδωρήματα”

 Μηνύσεις κατά του Salt Bae από πρώην υπαλλήλους του – “Κλέβει φιλοδωρήματα”

Ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ, γνωστότερος ως Salt Bae, που εκτόξευσε τη φήμη του μέσω Διαδικτύου όταν το 2017 έγινε viral o παράξενος τρόπος που ρίχνει αλάτι στο κρέας, δεν φαίνεται να αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις στους εργαζόμενούς του. 

Ο Τούρκος κρεοπώλης, εστιάτορας (διατηρεί 22 ψητοπωλεία και steak houses ανά τον κόσμο) και μανιώδης χρήστης των σόσιαλ μίντια, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 70 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Independent μέχρι στιγμής έχει έρθει αντιμέτωπος με επτά μηνύσεις από εννιά πρώην υπαλλήλους του. 

Το βρετανικό μέσο, που επικαλείται δημοσίευμα του αμερικανικού Insider, αναφέρει πως οι μηνύσεις αφορούν κλοπή φιλοδωρημάτων, διακρίσεις βάσει φύλου, εργασιακές παραβάσεις και γενικά επιθετικό περιβάλλον εργασίας.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα, καταγράφοντας όσες μηνύσεις και αγωγές κατά του κρεοπώλη-επιχειρηματία έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται σε πρώην μπάρμαν στο εστιατόριο Nusr-Et του Γκιοκτσέ στο Λονδίνο που χαρακτήρισε την επιχείρηση «χρυσή από έξω, σκ…τά από μέσα». Επικαλείται ακόμη δεύτερο μπάρμαν, αυτή τη φορά στο μαγαζί του Salt Bae στη Μύκονο, που τον παρομοίασε με «δικτάτορα»,  ενώ τρίτος μπάρμαν από το εστιατόριο του Λονδίνου, συγκρίνει το εργασιακό περιβάλλον στα εστιατόρια του Τούρκου επιχειρηματία με τους «Αγώνες Πείνας», τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας, επειδή «δεν ήξερες πότε και αν θα απολυόσουν κατά τη διάρκεια της βάρδιάς σου».

«Ο κόσμος του δεν ήταν τίποτε άλλο από το Instagram και τη φήμη του», δηλώνει πρώην μάνατζέρ του στο Insider. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μόνο πράγμα που προκαλούσε αίσθηση στον Νουσρέτ Γκιοκτσέ  ήταν ο εαυτός του και πώς πάσχει από το «σύμπλεγμα το θεού».

“Έκλεβε τα φιλοδωρήματά μας

Τέσσερις πρώην υπάλληλοι υποστήριξαν επίσης σε καταγγελία ότι τους έκλεβε τα φιλοδωρήματα και πως όταν το αποκάλυψαν, τους απέλυσε. Η αγωγή διευθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με την πλευρά του επιχειρηματία να πληρώνει 230.000 δολάρια. Την ίδια χρονιά, άλλος πρώην σερβιτόρος του ίδιου ετσιατορίου κατηγόρησε τον Salt Βae ότι «παρακρατεί» το 3% των φιλοδωρημάτων για την επιχείρηση πριν τα διανείμει στο προσωπικό  -κατηγορία που οι δικηγόροι του Τούρκου επιχειρηματία χαρακτήρισαν ανάξιαλόγου, ωστόσο τη «διακανόνισαν» τον Ιούλιο του 2020 καταβάλλοντας 300.000 δολάρια.

Για «μάτσο και υπερ-αρσενική κουλτούρα» κατηγορούν από την πλευρά τους γυναίκες υπάλληλοι τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ που υποστηρίζουν πως εξαναγκάζονταν να ντυθούν σα να «πήγαιναν σε κλαμπ». Η Ελίζαμπεθ Κρουζ, πρώην μπαργούμαν στο Nusr-Et στη Νέα Υόρκη, ισχυρίστηκε σε μήνυση που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2021 ότι της ζητήθηκε να αλλάξει τα ρούχα της και να φορέσει «κοντή φούστα, ψηλοτάκουνα και αποκαλυπτικό τοπ» την πρώτη μέρα της δουλειάς της. Καθώς οι άντρες συνάδελφοί της άρχισαν να την παρενοχλούν, ζήτησε να ντυθεί με την τυπική στολή του εστιατορίου, ωστόσο το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Η Κρουζ ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε μερικές μέρες αργότερα ως αντίποινα για το παράπονό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωγή είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Τι λέει η πλευρά του Salt Bae

To δημοσίευμα προκάλεσε την τοποθέτηση της πλευράς του Νουσρέτ Γκιοκτσέ, ο δικηγόρος του οποίου δήλωσε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν ήδη διευθετηθεί για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, τα high profile εστιατόρια και οι δημοφιλείς σεφ γίνονται συχνά στόχοι κακόβουλων και άδικων ισχυρισμών. Ο Νουσρέτ δεν είναι διαφορετική περίπτωση».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα