Νότια Αφρική: Θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πούτιν αν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

 Νότια Αφρική: Θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πούτιν αν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κινδυνεύει με σύλληψη εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Οι αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να συλλάβουν τον πρόεδρο μετά το ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η νοτιοαφρικανική εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση της χώρας, ανέφερε ότι μια ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα για να εξετάσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να συλλάβει τον Πούτιν εάν ταξίδευε στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο κορυφής.

«Δεν έχουμε καμία επιλογή να μην συλλάβουμε τον Πούτιν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στους Sunday Times. «Αν έρθει εδώ, θα αναγκαστούμε να τον συλλάβουμε».

Ο Πούτιν αναμενόταν να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής, αν και το Κρεμλίνο δεν είχε επιβεβαιώσει την παρουσία του, για να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών BRIC.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το διπλωματικό δίλημμα, με την «εικονική» παρουσία του Πούτιν μέσω βιντεοσύνδεσης να εξετάζεται ως πιθανή λύση.

Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι «η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να συμμετάσχει [ο Πούτιν] στη σύνοδο κορυφής μέσω Teams ή Zoom από τη Μόσχα».

Σχετικά Άρθρα