Γιατί το αφήγημα περί σταθερότητας και αυτοδυναμίας μπορεί γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ

 Γιατί το αφήγημα περί σταθερότητας και αυτοδυναμίας μπορεί γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ

Να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τη μεγάλη  δεξαμενή του 1 εκατομμυρίου των αναποφάσιστων επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας για να ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου. Η κυβερνησιμότητα και η ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης το στρατηγικό σχέδιο της Κουμουνδούρου.

Όπως σε κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελούσε το μεγάλο γρίφο, τα επιτελεία των κομμάτων ρίχνουν όλο το βάρος της προσοχής του στο ακροατήριο των αναποφάσιστων, που είναι και εκείνο που βγάζει τους νικητές.

Λίγο πολύ στα δυο μεγαλύτερα κόμματα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη βάση εκκίνησης στην κούρσα αυτή της τελικής ευθείας για τον αριθμό των ψηφοφόρων τους και το εκλογικό ποσοστό.

Για τον Αλέξη Τσίπρα διαχρονικά η τακτική του ήταν να πατά γκάζι το τελευταίο δεκαήμερο και αυτό όπως όλα δείχνουν θα το επαναλάβει γιατί είναι μια συνταγή που του έχει βγει ακόμη και στην δύσκολη συνθήκη της ήττας του 2019, όταν και στο σκληρό δίλημμα κατάφερε να συγκρατήσει το 3 μπροστά στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους 1,7εκατ. ψηφοφόρους που τον ψήφισαν.

Αναποφάσιστοι

Στις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται από το κομματικό επιτελείο της Κουμουνδούρου το εκλογικό αυτό σώμα των αναποφάσιστων παρατηρείται και η μεγαλύτερη μετατόπιση από κάλπη σε κάλπη με βασικό γνώμονα όπως σημειώνουν για όσους τελικά θέλουν να προσέλθουν στην κάλπη την κυβερνησιμότητα.

Οι αναποφάσιστοι δηλαδή κατευθύνονται στην κάλπη με γνώμονα το να σχηματιστεί κυβέρνηση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική που θα ξεδιπλώσουν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη πρώτης γραμμής θα κινηθεί πάνω στο δίλημμα του σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

Μπορεί η φύση της απλής αναλογικής να έχει σημάδια χαλαρής ψήφου, ωστόσο όσο θα πλησιάζει η ώρα της κρίσης το δίλημμα της επόμενης κυβέρνησης και του προσώπου που θα μπει στο Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσει να βαραίνει.

Σταθερότητα

Επομένως στο σχεδιασμό της Κουμουνδούρου και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα θα είναι «ή ΣΥΡΙΖΑ ή περιπέτειες» με την καμπάνια να επικεντρώνεται στο καθαρό μήνυμα της σταθερότητας. Σε αυτές τις εκλογές έχουν μοιάζουν να έχουν αναστραφεί και κυρίως οι ρόλοι μεταξύ των δυο μονομάχων.

  • Είναι ο Αλέξης Τσίπρας που ζητά να γίνουμε Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ζητά να συνεχίσει τις αντιευρωπαϊκές πρακτικές διακυβέρνησης με κατάλυση του κράτους δικαίου ζητώντας μάλιστα αυτοδυναμία που με τα σημερινά δεδομένα έχει χαθεί ακόμη και για τη δεύτερη κάλπη.

Η συσπείρωση των κομμάτων σε επίπεδο ψηφοφόρων δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα παρά τα αντίστοιχα σημάδια των δημοσκοπήσεων και με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πλήρως απομονωμένος πολιτικά χωρίς εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών και παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των αναποφάσιστων.

Η σταθερότητα λοιπόν θα είναι το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας επενδύοντας στο σενάριο ενίσχυσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Δύο κόμματα ένα ποσοστό

Όπως παρατηρούν στελέχη με εμπειρία στον πολιτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική των εκλογών οι αριθμοί για μια ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριάκη της απλής αναλογικής έχουν αρχίσιε να βγαίνουν και αριθμητικά.

  • Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν και τα δυο κόμματα που έχουν απομείνει για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια πρώτη απόπειρα να δημιουργήσει τον λεγόμενο αέρα νίκης της κεντροαριστεράς έκανε τα πρώτα μαθηματικά για να απαντήσει και στην κινδυνολογία και της απαξίωση της προοδευτικής συμμαχίας.

Το 45%-46% που βλέπει ως άθροισμα των δυο κομμάτων εκτίμησε ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος ασχέτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι με τον αντίστοιχο αέρα νίκης να εμποτίσει και τη δική του προεκλογική καμπάνια και ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κίνηση γενναιοδωρίας απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν περισσότερο γενναιόδωρος απέναντι στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι στο δικό του κόμμα και από ό,τι εκτιμά ακόμη και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για 14% στο ΠΑΣΟΚ ώστε μαζί το 32% του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσουν στο πολυπόθητο 46% και την καθαρή πλειοψηφία των 151 εδρών.

Σχετικά Άρθρα