Moody’s: Η Ιταλία η μόνη οικονομία που κινδυνεύει να γίνει… junk

 Moody’s: Η Ιταλία η μόνη οικονομία που κινδυνεύει να γίνει… junk

Η Ιταλία ξεχωρίζει από την Moody’s Investors Service ως η μόνη χώρα την οποία καλύπτει που κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική της βαθμολογία, δήλωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

Σε μια έκθεση η οποία ερευνά πώς αντιμετώπισαν διάφορες χώρες τις υποβαθμίσεις σε junk τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τονίστηκε ως εξέχουσα υποψήφια για μια τέτοια προσαρμογή καθεστώτος. Η Moody’s δεν εξέφρασε άποψη για την πιθανότητα να συμβεί κάτι.

“Η Ιταλία είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα με αξιολόγηση Baa3 με αρνητικές προοπτικές”, έγραψαν αναλυτές όπως οι Kelvin Dalrymple και Scott Phillips. “Η υποτονική ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας”.

Ο οίκος Moody’s, του οποίου η επόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ιταλία αναμένεται στις 19 Μαΐου, την βαθμολογεί σε Baa3, μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk. Οι προοπτικές της είναι αρνητικές από τον Αύγουστο – μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εκτίμηση για τη χώρα της οποίας ο πολυκομματικός δεξιός συνασπισμός με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε καθήκοντα σχεδόν πριν από έξι μήνες.

Αντίθετα, η S&P Global Ratings μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη δική της άποψη για την Ιταλία σε ένα επίπεδο υψηλότερα – BBB με σταθερή προοπτική. Παρόμοια άποψη έχει και η Fitch Ratings.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει “αυξημένους κινδύνους” σχετικά με την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην αναζωογόνηση του αναπτυξιακού της δυναμικού, έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s, επικαλούμενοι μέτρα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη λήψη χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα