Μαξίμου: Πρόσω ολοταχώς για δεύτερες κάλπες – Τι δείχνουν οι “κρυφές” δημοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική

 Μαξίμου: Πρόσω ολοταχώς για δεύτερες κάλπες – Τι δείχνουν οι “κρυφές” δημοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική

Το σύνθημα για την εκλογική «επίθεση» του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού με στόχο το νικηφόρο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής θέτοντας τους «στρατηγούς» της παράταξης σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεση τους υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα διότι όπως υποστηρίζουν τα ποσοστά των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανά να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Όμως, όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης «οι επόμενες εκλογές δεν θα κριθούν μόνο στον απόλυτο αριθμό των εδρών, αλλά θα κριθούν κι από μια σειρά άλλων παραμέτρων», εννοώντας το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και το ποσοστό της αποχής.

  • Οι φόβοι στην Πειραιώς εδράζονται κυρίως στο γεγονός πως στις επόμενες εκλογές τα μικρά κόμματα θα αποτελέσουν τον ρυθμιστή των εξελίξεων είτε με συνεργασίες είτε με ψήφο ανοχής. Στο γαλάζιο στρατηγείο εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο που μπορεί να γεννήσει η κάλπη της 21ης Μαίου και προετοιμάζονται κατάλληλα για αυτό.  

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε κομματικό ακροατήριο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο  σχηματισμού  «κυβέρνησης ηττημένων», αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, επικαλούμενος σχετικές τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη.

«Το δήλωσαν ανοιχτά, πρόθυμοι για μία εξέλιξη, ανοιχτά αντίθετη στη λαϊκή βούληση: να συγκροτήσουν δηλαδή, με την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ Βαρουφάκη. Πώς; Με Πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής», σχολίασε.

  • «Ξέρουμε, το έχουμε αποδείξει εξάλλου και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, πως η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Έτσι πετύχαμε να κερδίσουμε τον Ιούλιο του 2019. Και αυτό το κύμα φουσκώνει ξανά τώρα για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις μας, αλλά και για να διεκδικήσει τις νέες προκλήσεις», τόνισε προς τα γαλάζια στελέχη ο πρωθυπουργός, που έκανε άνοιγμα σε πολίτες που δεν ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ. 

Στο θέμα της «κυβέρνησης ηττημένων» αναφέρθηκε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος που με αφορμή τις τοποθετήσεις Δραγασάκη Τσακαλώτου έκανε λόγο για αποκαλυπτήρια των πραγματικών διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «οι δηλώσεις Δραγασάκη δεν ήταν έκπληξη για εμάς. Γνωρίζουμε πως αυτές είναι οι προθέσεις τους» και σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν την κρισιμότητα και την ιδιαιτερότητα των εκλογών του Μαίου και του συστήματος της απλής αναλογικής.

  • Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε «καλό αγώνα σε όλους τους υποψήφιους στους συνδυασμούς της ΝΔ, κυρίως σε όσους δώσουν τη μάχη του σταυρού για πρώτη φορά. Τα ψηφοδέλτια είναι ανανεωμένα, δίνω πάντα ευκαιρίες ειδικά σε νέα στελέχη, πυξίδα μου η αξιοκρατία και έτσι θα συνεχίσω». 

Απευθυνόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κομματικά στελέχη, τους ζήτησε να συγκρίνουν «τον κυβερνητικό απολογισμό με το τι έγινε το 2015-2019. Είναι νωπές οι μνήμες. Ό,τι έγινε σήμερα δεν έτυχε, αλλά πέτυχε, βάσει του σχεδίου μας».

Σχετικά Άρθρα